2012. augusztus 31., péntek

2012. augusztus 29., szerda

2012. augusztus 24., péntek

Még egy kép a szépségről


Gondoltam még egy képet megmutatok, ahogy a vizet kémleli a jégmadár. Ez is tegnap készült. Ma nem méltóztatott a sátor elé jönni pedig vártam. Sebaj, jövő héten még próbálkozok, nagy élmény a fotózása.:-)


2012. augusztus 23., csütörtök

2012. augusztus 21., kedd

2012. augusztus 15., szerda

2012. augusztus 12., vasárnap

Képek archiválása


Mostanában nem nagyon volt lehetőségem nagyobb távolságra autóval fotózni járni, mert a kis Matiz nagyobb javításra szorult. Ezért esténként a fotóim archiválásával, rendezgetésével foglalkoztam.

Gondoltam, hogy írok egy kisebb cikket az én archiválási módszeremről, mert ugyebár ha már fotózunk ez is fontos dolog annak érdekében, hogy fotóinkat biztonságban tudjuk és nem utolsó sorban, hogy bármely fotónkat utólag több év múlva is rövid időn belül elő tudjuk venni ha szükséges.

Én úgy csinálom az archiválást, hogy a számítógépemen vannak képeim1,2,3,stb mappák amelyen belül Emberek, madarak, természet, XY esemény, stb elnevezésű almappák a könnyű keresés érdekében. Ezeknek a főmappáknak az almappáiba mentem a képeket amíg a főmappában összesen lesz 18-20GB vagyis olyan 5 dvd-re való anyag és akkor mentem dvd-re és külső vinyóra, majd új főmappát nyitok képeimxy elnevezéssel amibe aztán újból kezdem gyűjteni a fotókat amíg abban is lesz 18-20GB-nyi kép. Azokba a mappákba amelyek már ki van mentve külső adathordozóra, nem másolok képeket többé, se eredeti rawot se jpg feldolgozást.

Mivel raw-ban fotózok, a 18-20GB-ra (ami kb. 5 dvd), elfér hozzávetőlegesen 2000 raw kép+400-500 drb jpg feldolgozás az eredeti nyersekből különböző felhasználásra. A 2000 raw képet mindig 10000-nél kevesebb(*) expóból válogatom ki, mert ugye minden szemetet nem tart meg az ember. (*)Így még egyszer sem történt meg, hogy ugyanabba a főmappába kerüljön két 0001-es kép. Ellenkező esetben fennállna az a veszély, hogy mivel egy főmappába és almappába kerülne két 0001-es kép, akkor át kellene nevezni, vagy felülírná az előzőt a gép. Mikor telik a hely a gépem vinyóján akkor mindig a legkisebb sorszámú "képeimx" főmappát törlöm mindenestől, de akkorra már jó régen ki vannak mentve a képek dvd-re és külső winchesterre.

Nekem jól bevált ez a módszer, nagyon hamar elő tudok így keresni bármilyen fotót, legyen az akár 3-4éves, gépen, dvd-n vagy akár külső winchesteren.

A digitális archiváláson kívül a fontosabb képeimről jó minőségű nyomatok is vannak amelyeket csoportos fotóklubos kiállításokon mutatok meg évente a nagyérdeműnek.

A neten olvastam valamikor, hogy ilyen formán kell archiválni(két külső adathordozón), hogy aránylag biztonságos legyen. Az is fontos, hogy a két adathordozót amire mentettük a számítógépről a képeinket legalább 10km távolságra tároljuk egymástól annak érdekében, hogy valamilyen természeti katasztrófa vagy tűz esetén legalább egyik helyen biztonságban legyenek a műveink. Én ez utóbbi biztonsági intézkedést még nem oldottam meg, de a közeljövőben meg fogom.

Ha nem unjátok nagy vonalakban ti is beszámolhattok az archiválási módszereitekről, hadd tanuljunk egymástól egy kicsit. Szerintetek ez elég biztonságos-e, vannak-e jobb adathordozók a külső winchestereknél és dvd-nél vagy esetleg követek-e el valami szarvashibát én?

2012. augusztus 10., péntek

2012. augusztus 4., szombat

A nagy kaland

Tegnap délután egy régi álmom vált valóra: medvét fotózhattam.
Délután 4óra 30perctől a naplemente utánig, 8 óra 30percig egyedül az erdő közepén egy 3 négyzetméter alapterületű lesben figyelhettem a vadon élő medvék életét. Csodálatos volt! Soha eddig nem tapasztalt érzések, pici félelemmel kevert nagy izgalom volt végig bennem ahogy figyeltem az erdő sűrűjéből a tisztásra kilépő gyönyörű állatokat. Úgy éreztem magam a kis kunyhóban mintha részévé váltam volna az igazi vad erdőnek és a medvék életének. Nagyon intelligens állatok ezek, a rangsor is megfigyelhető ami köztük ki van alakulva: egyik óvatosabb, figyelmesebb, másik agresszívabb, a harmadiknak már a megjelenése is félelmet vált ki a társaiból. A bundájuk színe sem egyforma, van kicsit fakóbb szürkés-barna, van egészen sötét, van amelyiknek a nyaka két oldalán világosabb színű folt van, másiknak a fején világosabb a szőrzet stb.
Igaz, hogy a fények nem voltak épp ideálisak fotózáshoz, mert amire a maciknak eljött a vacsoraidő addigra már nem sütött be a tisztásra a nap, de engem ez nem zavart. Az volt a fontos, hogy ott lehetek és tapasztalatot gyűjthetek egy következő fotózáshoz ami remélem az idén megejthető lesz lehetőleg egy kora reggel és délelőtt. De ez egy következő álom, alig merem remélni, hogy valóra válhat.
Íme a két legjobban sikerült fotó amit készítettem:

Az óvatos


Szemkontaktus a fehér foltossal

2012. augusztus 2., csütörtök