2010. május 28., péntek

Ellenfényben


Harmadik éve, hogy intenzívebben fotózok és most pillanatnyilag úgy érzem, hogy a legkedveltebb területem a madárfotózás és a makrózás, de úgy általában a természetfotózás minden ágában lelem leginkább örömömet. Ennek oka valószínüleg az, hogy mindig nagyon szerettem a természetjárást, kikapcsol, megnyugtat és lelkileg feltölt ha a természetben lehetek, hallgathatom megnyugtató hangjait, érezhetem a fű, a virágok a víz illatát. Ha valamilyen különleges látvány tárul elém akkor megpróbálom megörökíteni, de sajnos nem mindig sikerül úgy átadni ahogy szeretném.  Az ellenfényes csodákkal legtöbbször nehezen bírkózok meg, de nem tudok ellenállni a kísértésnek és alkalomadtán újra meg újra próbálkozok. Nehéz dolog a fotográfia, ha az ember igazán szépet akar alkotni, de remélem még van időm fejlődni e téren. 

A következő három fotóról szeretném ha őszinte véleményeket kapnék(úgy mint általában a többi képemről). Mit nem csináltam jól, mi hiányzik a képről stb. 

*


**


***

10 megjegyzés:

  1. Szia Erzsike,
    Az els foto az nagyon eredeti, szinte hallani a tücskök ciripelését, es érezni a mezei falusi illatot.

    VálaszTörlés
  2. Egyáltalán nem mint hozzáértő mondok véleményt, lehet, hogy hülyeséget, nem kell túl komolyan vanni:
    Az elsőn talán jobb volna, ha több látszana a kerítésből. A délutáni, esti hangulathoz szerintem egy kicsit melegebb színek illenének.
    A két utolsó képen jobban tetszene, ha a két kalász hangsúlyosabb volna valamiképpen. Így egy kicsit elvész a háttérben.

    VálaszTörlés
  3. Az első képed nagyon izgalmas. Csak kicsit sok van rajta, a "kevesebb több" szerintem itt nagyon igaz lenne.
    Szűkebb képkivágást javaslok: vágj le balról és fölülről. Kb. 3:2 képaránnyal úgy vágj, hogy a gabona a kép alsó 2/3-át töltse ki függőlegesen. Az ég nem kell. Én legalábbis így látom. Próbáld ki.

    VálaszTörlés
  4. Elfelejtettem: piszkos a lencséd, néhány foltot ki kéne retusálni.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a véleményeket.
    Ezt a fotót már nem fogom javítgatni, mert könnyűszerrel újrafotózhatom a tanácsaitok alapján.

    TiSza a lencsém kristálytiszta, most is leellenőriztem, de különben is erre nagyon kényes vagyok. A szenzor az lehet hogy kicsit poros mert azt nem tudom házilag tisztítani, de nem hiszem hogy f8-as rekesznél az látszana a képen. A fehér pontok a képen a levegőben lévő bogarak amelyek szinte hemzsegtek a lemenő nap fényében. A három kör alakú folt pedig becsillanás, mert ellenfényben fotóztam és nem retusáltam ki, de az újrafotózott képen ki fogom, ha lesznek.

    VálaszTörlés
  6. Véleményem:
    Az első képen nincs központi téma, ami magára vonná a figyelmet, és a megvilágítása is elég kontraszt szegény.
    A második és harmadik képpel az a baj, hogy az élesre állított kalászok beleolvadnak a háttérbe, nincsenek eléggé kiemelve. Ezen kellene változtatni, és szerintem fekvő formátum alkalmasabb lenne a témához, mint ezek a (majdnem) négyzet alakúak. Engedelmeddel kicsit átalakítottam a fotókat, ide töltöttem fel őket:

    http://picasaweb.google.com/majorosl66/Pictures?authkey=Gv1sRgCKqcq-uc0q3a4wE#

    Ha gondolod, hasonlítsd össze az eredetiekkel, kíváncsi vagyok a véleményedre! :-)
    További jó fotózást!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Laci, hogy foglalkoztál a képekkel.
    Az első tényleg sokkal jobb lenne, ha pl. egy ember haladna épp a gabonatábla és a kert között. Ezt akkor, ott is hiányoltam, de hát nem volt senki akit központi témává :-) léptethettem volna elő.
    Látom mindhárom képen állítottál a kontraszton. Ezt én is megtettem, mert még ennél is fakóbbak az eredetiek, de a kiégések miatt, ami a te változatodon bekövetkezett, nem akartam jobban felhúzni a kontrasztot. Minden esetre el kell ismerjem, hogy az első kép, a kontrasztosítással a kiégések ellenére is látványosabb sokkal. Mondhatom, hogy olyan mint amilyennek akkor én láttam a gabonatáblát.
    A másik két kép szerintem reménytelen eset, sokkal jobbat nem lehet belőlük kihozni.
    A legjobb, ha még próbálkozok a tanácsaitokat észben tartvan.

    VálaszTörlés
  8. Hat az elso kepre en egy szoke lanyt tudnak elkepzelni amint egyik kezevel a buzat "simitja" a masikba pedig egy piros kendo van amit a szel lobogtat, ja es a hajat is szepen fujja a szel...Na eleg a kepzelgesbol.

    A 2. es a 3. kepnek is az ujrafotozasnal ezt kell szerintem figyelembe venni: A kevesebb neha tobb....

    VálaszTörlés
  9. Szia:)
    Az első kép hangulata nagyon jó, szerintem felülről szűkíthető, és a színek hőmérsékletét érdemes lenne melegebbre állítani, úgy még jobban átjönne a hatás. Magával ragadó fotó!

    A két kalászos képet teljesen újra kéne gondolni. Valahogy jobban kiemelni a témát a környezetéből, hogy ne olvadjon így be. esetleg a képformán is lehetne változtatni,álló, fekvő, de ne négyzetes. Tudom nem egyszerű, mert igen nagy tud lenni a kuszaság a kalászok között, de mindig akad pár, aki magasabbra nő, és a fotózás szögét is mi választjuk meg.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Mazsóca a tanácsaidat, megfogadom, csak legyen ismét jó idő.:-)

    Keriatti, látom dolgozik a fantáziád, helyes!:-)

    VálaszTörlés