2010. augusztus 31., kedd

Az esztenán


Régi tervem volt, hogy egyszer ellátogatok egy esztenára és megörökítem a juhászok mindennapi teendőit. Az idei nyár utolsóelőtti napján sikerült is ezt a tervemet megvalósítani.
Előzőleg érdeklődtem az esztena lakóinak napi programjáról, hogy semmiről ne maradjak le lehetőleg. A napi program reggel öt(5!) órakor kezdődik, amikor még a nap sincs felkelve. Az első tevékenység a juhok megfejése reggel 5-6-ig, de délután is megismétlik ezt 4-5-ig. Én persze nem mentem ki hajnalban a helyszínre, mert nem vagyok annyira korán kelő. A fontosabb tevékenységeket így is meg tudtam nézni és lefotózni.
Azt sejtettem, hogy a juhászok az egész napot a juhok legeltetésével, őrzésével, a tej feldolgozásávak töltik, de nem gondoltam volna, hogy éjjel is a nyáj mellett tartózkodnak. A kosár körül elhelyezett kalyibában alusznak, mert a kutyáknak kell segíteni éjjel is.
Íme egy ilyen fekvőhely, amit a major(az esztenán az első ember, a főnök) lánya mutatott meg nekem:
A kalyiba
A reggeli és a délutáni fejés után a juhokat kihajtják a legelőre a kutyák segítségével. Én nem merészkedtem utánuk, mert nem kicsit félek a kutyáktól és a főnök is intett, hogy ne menjek túl közel hozzájuk. Amint az alábbi képen is látszik nem kis méretű ebekről van szó és van belőlük vagy tizenöt.

Délutáni legelés
A legnagyobb attrakció a juhok megfejése volt számomra, amit a juhászok már rutinszerűen végeztek. Három ember fejte a juhokat:

Egy pedig bíztatta az "épület" mögött, hogy szépen, egyenként menjenek be a dupla ajtóval ellátott nyíláson:

A fejés után a tejet egy dézsába szűrik és megfelelő mennyiségű tejoltót adnak hozzá, ami fehér por állagú anyag és elősegíti a tej alvadását másfél óra alatt.

Amikor a tej megalvad kézzel el kell választani a savótól:

Késsel kockákra vágni:

Majd egy fából készült keretbe helyezett tiszta ruhába tenni:

És ott kb. 5 percig gyúrni, morzsolni, miközben a savó a keretből egy edénybe lecsepeg:

Ezután a ruha négy sarkát össze kell fogni:

És amennyire kézi erővel lehet a savót kipréselni belőle:

Utána a ruha segítségével henger alakúra formálja a major a készülő sajtot:

És a henger két végén a ruhát szorosan összecsavarja:

Íme háromszáz juh egyszeri fejésének legértékesebb eredménye:

Hogy a még benne lévő savó eltávozzon, a sajtot egy présbe helyezik:

És még egy méretesebb kővel is megnyomtatják. Így marad másnap reggelig:

A sajtkészítés után visszamaradt tejszerű savóban még vannak értékes anyagok, amit nem szabad hagyni elveszni, vagy az állatoknak adni, mert finom ordát lehet készíteni belőle. A savót felforralják miközben zsendice lesz belőle:

A zsendicét egy tiszta ruhába szedik:

A ruha négy sarkát megkötik:

És felakasztják, hogy a még bennemaradt savó lecsepegjen. Íme a délelőtt és délután készült orda:

Érdekes élet, de egyben nehéz is a juhászoké, amibe egy fél nap erejéig betekinthettem. Ezek voltak a legfontosabb mozzanatok amiket szerettem volna megörökíteni, de készültek természetesen más jellegű fotók is, amelyeket a továbbiakban megmutatok.

13 megjegyzés:

  1. Szép és értékes sorozat. És a lepkék ? :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó doksorozat! Én is tervezem az agyagfalviakkal elkészíteni.

    VálaszTörlés
  3. Fascinating post. A lot of work, and you documented it really well.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon úri esztenát fogtál ki az enyémekhez képest! Nagyon pontosan dokumentáltad az eseményeket! Szép munka!

    VálaszTörlés
  5. Aprólékos, szép, tiszta munka. Nem vagyok szokva az ilyen steril esztenákhoz, de jó látni, hogy ilyen is van.

    VálaszTörlés
  6. Érdekes élmény lehetett! Jók a fotók, igazán részletesen bemutattad a folyamatokat! Most már bárki otthon is nekiláthat :))

    VálaszTörlés
  7. Remek riportsorozat! Jó volt olvasni és nézni!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Nektek!

    Csaba a lepkék is kaptak elég figyelmet tőlem ezen a nyáron és jövőben ismét kapnak remélem.:-)

    Lóránt ebben a témában most az egyszer megelőztelek, de várom a te sorozatodat is, hogy lássam mit hagytam ki.

    Keynes thank you very much for your visiting!

    Szilárd, Réka, bizony igazatok van. Nekem is feltünt, hogy minden edény olyan tiszta volt a tejkonyhát is beleértve, hogy az csoda. Bármikor szívesen megeszem a sajtot vagy ordát amit ott készítenek.

    VálaszTörlés
  9. milyen volt helyben megkostolni a finomságokat?

    VálaszTörlés
  10. foarte buna si interesanta prezentare..felicitari si multumiri!

    VálaszTörlés