2010. november 8., hétfő

Csillagok, csillagok


Az alábbi fotót augusztus 12.-én készítettem az idei csillaghullás idején abban a reményben, hogy hátha egy hullócsillag "belehull" nekem a képbe. Sajnos hullócsillag az égbolt azon részén épp akkor nem volt, de a csillagok járását sikerült megörökíteni. A kép 14 db egyenként 3 és 4 perces expozícióból van, összesen 2820 másodperc azaz 47 perc. Ps-ben fűztem össze a felvételeket. Remélem majd sikerül olyan fotót is készítenem amelyen valami földi építmény is látható legyen, addig is ezt a fotót Teutsch Alpárnak ajánlom.



12 megjegyzés:

  1. Remek... olyan regen akarok en is ilyen fotot kesziteni...
    Lenne par kerdesem, milyen rekesszel keszultek a fotok es az ISO erkekere is kivancsi lennek. Mar csak azert ha en is raszanom magam valami hasonlora, tudjam hogy hol kezdjem.
    Minden 4 perces expo utan kellett varni 4 percig amig feldolgozza a masina a kepet? Gondolom azert lettek olyan pontozottak a vonalak.

    VálaszTörlés
  2. Örvénylő csillagok! Érdekes kép lett.

    VálaszTörlés
  3. Mindenképpen érdekes, még he nincs is rajta semmi épitmény

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Nektek.

    Attila a következő helyen megtalálod a részletes "receptet". http://fotozz.hu/cikket_megmutat?cikk_ID=30
    Én is onnan tanultam.
    Most már megnézheted nagyban a képet. Nem tudom miért van az, hogy nálam a clearbox az oldal közepén nyílik meg, nálatok nem ezt csinálja. Nálam a lightbox is ugyanígy működött, nem tudok rájönni, hogy miért.

    VálaszTörlés
  5. Something I've never tried to do.
    Great result.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm az ajánlott fotót.
    Nagyon érdekes örvény.
    Az ajánlott leírásban, úgy olvastam, hogy az expók között nem kell időt hagyni, hogy folytonos legyen a csillag által megtett út. Hát most én is azt a kérdést teszem fel mint Attila, hogy a gép ilyen módon eltudja-e végezni a hotpixel szűrést?
    Nálad mi volt a tapasztalat?

    VálaszTörlés
  7. Alpár, a gépen ki kell kapcsolni a hosszú záridős zajszűrést(Shooting menu-Long exp. NR), mert egyébként nem lehet egymás után hosszan exponálni. És épp ez az oka annak, hogy max 3-4 perces expókkal lehet dolgozni, mert kikapcsolt zajszűréssel már 4 perc fölött lilás lesz a kép sarka. Bekapcsolt zajszűréssel 10perces expónál se lilul a sarok, viszont a 10perces expó után kb5 percig dolgozik a gép mialatt nem lehet exponálni. Ezt nem írja a cikkben vagy a cikk alatt a hozzászólásokban?

    VálaszTörlés
  8. Keynes, it's possible that once you will try it.

    VálaszTörlés
  9. Erzsike, köszönöm a tippet. A gépet máris az égnek állítottam és 15 db 3 perces expót készítek, majd jön a PS. Így meg lesz a ma esti elfoglaltságom.

    VálaszTörlés
  10. Én is szeretnék már egy ehhez hasonló csillagos képet csinálni, de eddig türelmem kevés volt hozzá. 47 perc még nem is sok, egy egész éjszakát is érdemes egy jó képre rááldozni.
    Hasznos volt a technikai tanács is!
    Gábor

    VálaszTörlés
  11. A series of beautiful pictures in this blog! I love the portraits and a charming atmosphere that surrounds all the pictures!
    :-)

    VálaszTörlés
  12. Na akkor az a kulcs, hogy a zajszurest ki kell kapcsolni a gepen. Remelem az enyemen is kilehet... lehet hogy a hasznalati utmutatot elo kell vegyem.

    VálaszTörlés