2012. március 29., csütörtök

Vízirigó

Tudom, hogy nem valami briliáns madárfotók ezek, de gondolom a faj bemutatására megfelelnek.
Régebb is láttam már ilyen madárkát a Küküllőben de akkor nem tudtam ennyire megközelíteni. Nehezen lehet észrevenni mert jól beleolvad a környezetébe, de a begyén lévő fehér tollazat rögtön magára vonja a figyelmet ahogy a madár megmozdul.



Érdekes volt megfigyelni ahogy a sekélyebb vízben a köveken, ágakon állva figyelőzött, aztán hirtelen le-lebukott a víz alá és újra felszínre került majdnem ugyanott az elég gyors sodrás ellenére. Nekem úgy tűnt mintha a víz alatt repült volna.:-)

12 megjegyzés:

  1. De szép és különleges madár! Jó fotók. Kösz, hogy bemutattad. Én egyszer Szlovéniában találkoztam vizirigóval. Nálunk nagyon ritka, talán a Bükkben fordul elő pár példány.

    VálaszTörlés
  2. Jó képek, a második nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Mindegyre kiderül, érdemes nyitott szemmel járni, nekem ez a madár sose tűnt még fel. Ezek is itt húzzák ki a telet ugye? Mit szedeget a víz alól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem láttam, hogy mit kapott el a víz alatt, de a méretéből ítélve, ami alig volt nagyobb egy cinege méreténél, gondolom kis rákocskákat, esetleg nagyon apró halakat tud zsákmányolni. A wiki azt írja, hogy nem vonuló faj...

      Törlés
  4. Nagyon örülök,hogy közelebbről bemutattad nekünk ezt a kis csodát. Tetszenek a képek, főleg a vízben pancsolós! :)

    VálaszTörlés
  5. Helyes kis madárka. Divatosak a színei. :) Szerintem felénk nem él ilyen.

    VálaszTörlés
  6. Nem láttam még élőben ezt a kis madarat. Azt sem tudtam, hogy nálunk élhet néhány példány (Endre fenti információja alapján). Jó lenne egyszer élőben is látni, köszönöm, hogy megosztottad velünk.

    VálaszTörlés
  7. Tényleg nem vonuló, de télen lehúzódik a hegyi patakokról a nagyobb folyókra, ahol még talál nyílt vizet. Szereda határában az egyik szennyvízcsatorna beömlésénél, ahol melegebb a víz, több példány is telel minden évben.
    Erzsó, jó megfigyelés, tényleg repül a víz alatt. Mivel nincsenek úszóhártyás lábai (lévén énekesmadár) a víz alatt s sokszor a felszínen is a szárnyival evezve hajtja magát előre.

    VálaszTörlés
  8. A madár, amelyik megtanult úszni :) érdekes képek, én sem láttam még ilyen madarat!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó kis képek születtek ezúttal is, le a kalappal.
    Mivel a vízirigó a tiszta vizű hegyi patakok lakója, ezért életterének szűkülése miatt ez a faj is fogyatkozófélben van. Lassan sajnos örülni kell minden egyes példánynak, mely szem elé kerül.

    VálaszTörlés
  10. hol él a vízirigó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nehéz kitalálni, gyors folyású patakok és folyók partján él.

      Törlés