2012. május 3., csütörtök

A kis óvatos

Első lessátras próbálkozásaim a madáritatómnál nem jártak túl nagy sikerrel. Az itató az ivói hétvégi házunk telkén van és ez az első év amikor működik. Ezért úgy gondolom, hogy nem szoktak még rá a madarak és főleg azt nem szokták meg, hogy egy lessátor is van a közelében.

Csak két fajta madár jött inni a pár nap alatt amikor leselkedtem és az egyik sajnos olyankor mikor még fel sem jött a nap, ezért nem tudtam értékelhető fotót készíteni róla. Arról viszont tudom, hogy kerti poszáta lehetett vagy valamilyen más poszáta faj. Erről a madárról amely itt látható sajnos nem tudom milyen fajta, nem találtam meg a madárhatározó kézikönyvemben. Ha valaki tudja akkor örvendek ha segít a meghatározásban.

Roppant óvatosan és gyanakvóan közelített naplemente előtt kb egy órával az itatóhoz és sajnos nem is ott oltotta szomját ahol én szerettem volna, hanem a lehető legtávolabbi helyen.

Kezdetben egy kőről figyelt felém vagyis a sátram felé:


Aztán a felső vízlevezetőből ivott egy lepke társaságában:

10 megjegyzés:

  1. Sajnos nem tudtam én sem meghatározni, lehet,hogy valamilyen alfaj. Jóska bá bíztosan tudná :)
    A kép tetszik, a lepke csak hab a tortán !

    VálaszTörlés
  2. ígéretesnek tűnik ez a sátras megoldás...türelmetlenül várjuk a képeket :)

    VálaszTörlés
  3. Szép madár. A lepkés kép nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Ő egy kerti rozsdafarkú (Phoenicurus phoenicurus). Közeli rokona a házi rozsdafarkúnak, de jóval színesebb és óvatosabb is, nem költ az ember közvetlen közelében, mint amaz. Jó fotó, ahol együtt isznak a lepkével!
    Csak legyél türelemmel, a madárkák meg fogják szokni az itatóhelyet és utána már rendszeresen jönnek. A képeken nem látom, hogy van-e, de mindenképpen jó ha van egy olyan sekély vizű rész is az itatónál, ahol fürdeni tudnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam, hogy te tudod a madárkám nevét.:-)
      Türelmem van, csak az a gond, hogy az itatót egy időszakos forrás táplálja amely nyár közepére ki szokott száradni. De nem baj, mikor ott vagyunk töltök én vizet az itatóba ha épp nem lesz.
      És igen, van egy sekély vizű rész ahol tudnának fürdeni, az van a legközelebb a leshelyhez, de oda még nem merészkedtek.

      Törlés
  5. A második képed az fantasztikus. Nem csak hab a tortán hanem még a habon a cseresznye :D

    VálaszTörlés
  6. Nagyszerű képek! A lepkés pedig csodás.

    VálaszTörlés
  7. A második képen remek pillanatot kaptál el, gratulálok. Nem bántotta később sem, jól megfértek egymás mellett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A madár elrepült a lepke még maradt. Nem tudom megette volna-e ha semmi zavaró dolog(a lessátram) nincs a helyszínen ami elvonja a figyelmét...

      Törlés
  8. Mázlista vagy, a kerti rozsdafarkú - főleg a hím - igazi "madárfotós csemege" ;) Sajnos az utóbbi években ez a faj is egyre ritkábban kerül szem elé, a megfogyatkozás okát sajnos nem tudom.
    Szépek a képek, kívánok még sok hasonló élményt az új lessátorban.

    VálaszTörlés