2012. október 12., péntek

Felhő születik


11 megjegyzés:

  1. A felhőből meg eső. Érdekes a kép közepén a még tiszta égbolt kékje!
    Ez egy tó vagy folyó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt felénk ekkora folyók nincsenek.
      Ez a zeteváraljai víztározó a völgyzáró gát felől fényképezve. A víztározóban, ha teljesen tele van 40 millió köbméter víz van, átlagosan 20 millió köbméter, most a száraz nyárnak köszönhetően talán az átlagosnak fele. A Nagyküküllő, a Sikaszó pataka és a Szencsed pataka táplálja. A kép jobb oldali függőleges harmadolójánál látható vízben lévő beton tömb a zsiliprendszer teteje, itt lehet leengedni a vizet a tározóból. Ez csak nagyon ritkán látható, amikor igen kevés víz van a tározóban.

      Törlés
    2. Köszi a kimerítő választ! És ha jól látom, még egy madár is van a képen! :)

      Törlés
  2. Nagyon szép Erzsébet!!! Így már igaziból is meg tudom mutatni a gyerkőcöknek a víz körforgását :) nemcsak rajzon. Nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek, hogy hasznos, én is megcsodáltam a jelenséget.

      Törlés
  3. Csak kérdem, az ég egy pici megboostolásával nem e lehetne a középső kis felhőcsimbókot jobban különválasztani a többi felhőrétegtől? Hátha még jobb lenne tőle, ha kiemelkedne külön képelemként, csak úgy próbaképpen. Mondjuk a tanácsaimmal csak csínján, mert most látom, hogy az elmúlt egy évben egy normális hatású eget se bírtam kikavarni, mindegyiket szétkontrasztoltam a végtelenségig, asszem lassan le is kellene erről szokjak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondtam én, hogy nem ártana tőled többet tanulni... Nem tudom mi az a boostolás... próbáltam a felhős eget jobban hangsúlyozni, mert látom én is hogy így nem a legjobb, de sajnos csak ennyire mentem vele. Lehet, hogy egy polárszűrő vagy egy átmenetes szürke segített volna, csak az a baj, hogy nem volt velem egyik fajta sem, vagyis, hogy nincs is erre az obimra.

      Törlés
    2. Az átmenetes szerintem most azért nem jó, mert az ég kiexponáltsága így OK ahogy van (van benne csomó tartalék tónusod), konkrétan a felhős rész lokális kontrasztnövelésére, a pici tónuskülönbségek kihangsúlyozására gondoltam (levélben bővebben).

      Törlés
    3. Szerintem okés lett. Én még jobban megnyomtam volna, de asszem így elég, mert az már nem lenne a te stílusod, nálad pont az a jó, hogy nincsenek túlzásba víve az effektusok. A felhő kérte, hogy különváljon s most pont jó így.

      Törlés