2013. augusztus 23., péntek

Élet az itatónál

Ezt az itatót tavaly építettük. Ez egy igazi wellnessközpont a madaraknak: van itt ferde vízlevezető, egy 1,2m hosszú rönkbe vájt vályú amelyben kb.25-30cm mély a víz és egy egészen sekély vizű "medence" is amely kövekkel van kirakva és max 3-4cm mély. Egész nyáron vékonyan csordogál itt a víz, csak nagy szárazságban apad el.
Fotózás szempontjából nem sikerült a legjobban, mert igen kevés ideig vannak csak ideális fényviszonyok, mint például a következő kép készítésekor:

 *

 És a háttér sem a legjobb, de a madarak mostanra már nagyon megszerették és remek szórakozás figyelni az itatónál zajló eseményeket...

 Ivócimborák


 ***

 ...valamint a sok madárfajt amely megfordul és szomját oltja valamint lehűti magát a nagy melegekben.

 ****


 *****


 Tessék mondani, mély itt a víz?


 Hórukk!!


********

A legbátrabbak itt is a cinegék, ők minden alkalommal megfürödnek a sekély vízben, amelyhez legközelebb van a lessátram felhúzva:

 *********

 Többek közt ezt a fajt sem ismerem:
 
**********

7 megjegyzés:

  1. Elképesztően szép éles képeket készítesz itt az itatónál. Én néhányszor az ablak mögül próbáltam meg a tőlünk kb. 5 méterre lévő fán lévő etetőt fotózni, de képtelen voltam bármi normálisat elcsípni (200 mm-es objektívvel). Nyilván közelebb kellene menni, ahhoz meg már komolyabb előkészítés kell - mint nálad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy 70-300-as teleobi mindenképp kell ha a leses madárfotózásba bele akar kóstolni az ember. Én sosem fotózok ilyesmit ablakon keresztül, hanem a lesből kidugom az objektívet. A medvefotózásnál próbáltam ablakon keresztül, de értékelhetetlenek lettek a képek, muszáj volt kinyitni az ablakot kockáztatva, hogy meghallják a macik az exponálást.

      Törlés
  2. Az utolsó képen egy csíz látható!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a meghatározást. A sárgás hasú(6,8) madárkát sem ismerem és a harmadik képen a bal oldalit.

      Törlés
  3. Valóságos vízi vidámparkot csináltál a madaraidnak, de úgy látszik, meg is szerették. Sokféle madarat fényképezhetsz itt. A következő iatatót érdemes lenne jobban bevilágított helyre, egységesebb háttér elé tenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egységes hátteret esetleg egy paravánnal is megteremtheted és aztán kis mélységélességgel kell majd fotóznod.

      Törlés
    2. Az idén telepített itatónál sokkal jobbak a fények és a háttér is remek, csak ott az állandó folyó vizet nem tudom megoldani, hanem hetente feltöltöm. Remélem jövőre jobban rákapnak arra is a madarak.
      Jó ötlet a paraván, erre még nem is gondoltam. Mindig lehető legtágabb blendével fotóztam itt csak a háttér emelkedő és közel van a "komplexumhoz" ezért nem lesz homogénebb.

      Törlés