2014. április 24., csütörtök

Az isztambuli bazárban

 Az isztambuli bazársorok a város jellegzetességei közé tartoznak. Óriási fedett utcákban vannak kialakítva a bazárok, ahol 0,5-1km hosszan egymás mellett vannak elhelyezve az árusok standjai az árukészlet egy részével és a standok mögötti üzletben valamint raktárhelyiségekben. Mindent lehet találni ezekben a bazárokban, de egy-egy bazárra nagy vonalakban hasonló árucikkek a jellemzőek, pl.: fűszerbazár, ékszerbazár, ruhás bazár stb. Persze előfordul, hogy a fűszerbazárban van pár ékszerárus vagy emléktárgyas illetve a ruhás bazárban régiségkereskedő. Az áruféleségek nagy többségénél az árak nincsenek feltüntetve, tehát annyiba kerül a termék amennyit ki tud a vásárló alkudni, mert alkudni kötelező. A fűszereknél, szárított gyümölcsöknél és ékszereknél fix az ár, ott nem alkusznak.
Miután megnézte a látogató a nevezetes épületeket, mecseteket és egyéb történelmi látnivalókat, vagy közben, érdemes betérni a bazárokba még akkor is ha nem akarunk semmit vásárolni mert ez a bazárvilág igen egyedi és változatos. Ha azonban vásárlásra adjuk a fejünket akkor számolni kell azzal, hogy a bazárlátogatás ideje meghosszabbodik minimum egy órával, mert az alkudozás, társalgás, barátkozás a vásárlás kötelező velejárói.:-)

 *


**


 ***


 ****


 *****


 ******


*******


********

6 megjegyzés:

  1. Színes és hangulatos! Nagyon jól megfogtad a részleteket és az összképet is. Egy ilyen helyen nagyon el lehet tévedni fotózás szempontjából, neked ezt sikerült elkerülnöd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nem tudtam elmerülni a részletekben, mert egy-egy helyen kevés időt tudtunk tölteni, az egész kirándulás 3 napos volt + éjjel utaztunk oda, vissza. Nagyon jó gyakorlat volt ez fotózás szempontjából mert igen gyorsan kellett döntenem, hogy melyik témát hogyan mutassam be, gyors objektívcserék, állandó koncentrálás, gyors döntések és cselekvések kellettek. Szerencsére a felszerelésem sok határt nem szabott, csak ehhez egész nap cipelni kellett a fotóstáskát ami kb 3 kilót nyomott.

      Törlés
  2. Nagyon jók a képek! Én a tegnap érkeztem meg Isztambulba, de nézve a képeidet muszály lesz az idén is visszamennem a bazárba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is visszamennék egy fordulóra.:-) Remélem majd közzéteszed a blogodban az ott készült képeket.

      Törlés