2010. január 14., csütörtök

Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VRA következő objektívem, amiről megpróbálok pár sort írni, a Nikon 70-300 mm VR lesz, ugyanis az utóbbi időben nagyon sokat nyúztam szegényt és nagyon jól bírta. A cinegés fotóimat mind vele fotóztam. Ez egy hobbi teleobjektív a Nikon kínálatából, amit a kevesebb pénzű de igényesebb hobbifotósoknak szántak. Ha valaki ebben a zoomtartományban szeretne nagyvadakat vagy madarakat fotózni leshelyről, de nem tud egy vagyont költeni nagy fényerejű teleobjektívre, akkor ezt az objektívet nyugodt lelkiismerettel tudom ajánlani, mert nem fog csalódni benne. Portrézásra és sportfotózásra is alkalmas.

A zoomtartománya 70-300mm, ami jellemző a hobbi teleobjektívekre és ideális arra a célra amire gyártották. A 4,5-ös fényereje miatt semmilyen telekonverter nem használható vele, az a nagy fényerejű objektívek kiváltsága marad. Gyárilag van hozzá egy napellenző, aminek a mérete miatt nem kell attól tartani, hogy kézzel vagy valami egyébbel összekoszoljuk a frontlencsét, ezért én semmilyen szűrőt nem tettem rá.

Az obi fényereje f/4,5-5,6 ami miatt szürkületben vagy más fényszegény környezetben nem a legjobb használni. Ha mindenképp rövid záridővel szeretnénk ilyenkor fotózni akkor más választásunk nincs, emelni kell az érzékenységet. Ez kompromisszum kétségtelenül, de ha nem tudunk nagy fényerejű objektívet venni akkor mindenképp meg kell kötnünk. És ezzel vége is a kompromisszumoknak mert a továbbiakban csak jó dolgokat mondhatok róla.

A fókuszmotor nagyon halkan, gyorsan és pontosan működik. Persze kevés fényben kell egy kicsit segíteni neki manuálisan, de ez nagyon ritkán fordul elő, én mint hobbi természetfotós tökéletesen meg vagyok elégedve vele.

A rajza is nagyon jó. Én 70-200mm között használom leginkább, mert profi objektívtesztekben az olvastam, hogy 300-on gyengébb a felbontóképessége, de hogy őszinte legyek ezt a fotóimon nem nagyon tapasztaltam, tehát szemmel látható különbség nem kifejezett. Nyugodtan ki lehet tolni 300mm-re is, ha a helyzet megkívánja, mert úgy is hibátlan élességű fotók készíthetők, persze ha elég biztos a kezünk és az expóidő is elég gyors lehet. Én próbáltam félénkebb pillangókat is fotózni vele és az élességgel meg voltam elégedve, de a hátteret azért nem mossa olyan szépen mint egy makróobi jó közelről fotózva.

A beépített ED lencsetagok teszik a dolgukat, mert kromatikus abberációt nem vettem észre az ezzel készült képeken. Pixelvadászok viszont gondolom felfedeznék 100%-os nagyításban.

Torzítása nincs az objektívnek, ezt profi tesztekből tudom, ugyanis természetfotónál ez nem is lenne észrevehető.

A stabilizátor nagyon jó dolog benne. Két féle módban használható, normál és aktív amit az obin lévő kis kapcsolóval választhatunk ki. Aktív módban csak a vertikális remegést küszöböli ki ezért svenkelésnél kell ezt használni. A stabilizátor a fókuszálástól az exponálásig működik, miközben halk búgó hangot ad ki amit persze csak akkor hallok, ha a fülemet az obihoz közel tartom. A használati utasításban azt írja, hogy ha állványra tesszük a gépet akkor a stabilizátort ki kell kapcsolni. Laikusként még annyit írhatok a stabilizátorról, hogy én 300mm-en és 1/100sec-os záridővel berázásmentes képeket tudok készíteni. Ha a reciprokszabályt nézzük, akkor ez szerintem jó eredménynek mondható. Ebben a zoomtartományban és arra a célra amire ez az obi használható nagyon hasznos a stabilizátor, az állvány használatát el lehet felejteni. Persze 300mm-en 1/100sec alatt azért kell az állvány, de vadfotókat és madárfotókat úgysem lehet lassú záridővel készíteni.

Az objektív felépítése és a felhasznált anyagok nagyon jók. Remekül passzol a Nikon D80-al, tulajdonképp ugyanabból a jó minőségű műanyagból készült és pontosan, ígényesen van összeszerelve. Az objektíven van három eltolható kapcsoló. Az elsővel a fókuszálás módját választhatjuk ki: M/A(automata manuális prioritással) és M(manuális). A második kapcsolóval a stabilizátort ki illetve bekapcsolhatjuk és a harmadik gombbal válthatunk aktív és normál stabilizálás között. A zoomgyűrűje jó széles és gumírozott felületű, tehát nagyon jól működtethető. Hajszálpontosan beállíthatjuk a kívánt fókusztávolságot, ami nem állítódik el könnyen. Az obi nem zoomol magától semmilyen helyzetben mint a kitobjektívem.:-) A fókuszgyűrű 12mm széles bordázott műanyag, nagyon jól használható. Egyszóval remek kis hobbi teleobi ez. Igaz, hogy az összes objektívem közül a legnehezebb a 725g-os súlyával, ami viszont a teleobjektívek táborában könnyűnek számít.

Még egy érdekesség: ráfókuszáltam egy tárgyra és megmértem a távolságot a gép és az illető tárgy között. Centiméterre ugyanazt mértem, mint amit az objektív távolságskálája mutatott.:-) Gondolom, hogy ez nem egy nagy felfedezés, de azért az obi javára írható, hogy ez az érték is pontosan talál ugyanis olvastam valahol, hogy minden obinál ez nem épp így van.

Tapasztalataim alapján 70-200mm-en és 6,3-8-as rekesszel teljesít a legjobban az objektív, de a zoomtartomány végén akár tág rekesszel is nagyon jó élességű képek készíthetők vele, az eredmény egyáltalán nem lesz kiábrándító. A blogon látható összes madárfotómat ezzel az objektívvel készítettem, tehát a képminőség tanulmányozható rajtuk. Persze nem teljes méretben vannak feltöltve ide és minimális számítógépes utómunka is van rajtuk, de a képminőség, élesség azért jól látszik. Vadfotózásra még nem nagyon volt lehetőségem sajnos, de mihelyt alkalom adódik ki fogom próbálni abban a műfajban is. Sportfotózásra sem igazán használtam eddig, de szerintem szabadtéri sporteseményeken jól használható ugyanis próbáltam ilyen helyzetben is de sajnos nem születtek a legjobb képek, ami nem az objektív hibája volt, hanem az enyém (a képek technikailag jók voltak, csak hiányzott belőlük az igazi akció). Beltéri sportfotózásra viszont nem hiszem, hogy ideális lenne a fényereje miatt.

Technikai paraméterek:

Szűrőátmérő: 67mm
Legtágabb rekesz: 4,5-5,6
Legszűkebb rekesz: 32-40
Közelpont: 1,5m
Látószög: 34° 20' - 8° 10'
Lencsék: 17 lencse 12 csoportban, 2 db. ED lencsetag
Lamellák száma: 9
Méretek: 80x143,5mm
Súly: 725g

Aki profi objektívtesztet szeretne olvasni róla, diagramokkal és konkrét számadatokkal angol nyelven, annak a következő oldalt ajánlom: http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/250-nikkor-af-s-70-300mm-f45-56-g-if-ed-vr-review--test-report

18 megjegyzés:

 1. Ajánlok egy oldalt objektívek megismerésére,kiválasztására.
  http://www.photodo.com/
  Gusto

  VálaszTörlés
 2. Köszi Gabi! Benéztem és tényleg jó oldal, be is tettem a "Hasznos oldalak" közé. A bejegyzésbe nem linkeltem, mert pont erről az obiról nincs infó csak a nem stabilizált változatról.

  VálaszTörlés
 3. grat a nap képéhez, nekem is az egyik kedvencem ez a fotód!

  VálaszTörlés
 4. Én is ajánlok egy oldalt:
  http://www.photozone.de/Reviews/overview

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm Lóránt, elindult a pályázatfigyelés.;-)

  Köszönöm TiSza a látogatást. Ez az oldal van linkelve a teszt végén.:-)

  VálaszTörlés
 6. Lassan Én is szeretnék venni egy telét, így külön örültem a tesztnek. Hasznos volt, köszi

  VálaszTörlés
 7. Örvendek Szabolcs ha segíthettem.:-)

  VálaszTörlés
 8. Egsyzer volt a kezemben ilyen üveg. Az udvarhelyi sportcsarnokban próbáltam egy foci meccset megörökíteni. Az eredmény meglehetősen zajos és lágy lett, de nagyon tetszett maga az optika. :)

  VálaszTörlés
 9. Szerintem ez egy jo outdoor obi, sportra foleg sportcsarnokban egyaltalan nem megfelelo. Ott az f2.8 vagy annal nagyobb ertek alapkovetelmeny.

  VálaszTörlés
 10. Nagyon jó teszt. Szeretem. Gratu a bloghoz, most járok itt először, nagyon hasznos dolgokat találtam.

  Üdvözlettel,
  Orbán Domonkos
  (lancaster)

  VálaszTörlés
 11. Lancaster köszönöm a blogomban tett látogatásod és örvendek, hogy találtál itt hasznos dolgokat.:-)

  Szilárd és Márton köszönöm, hogy hasznos infókkal egészítettétek ki a tesztet beltéri sportfotózás terén. Az igazság az, hogy én ilyen helyzetben nem próbáltam, de sejtettem, hogy nem épp ideális arra a célra.

  VálaszTörlés
 12. Kedves Erzsébet

  Csak egy gyors megerősítést szeretnék kérni,Szeretnék 70-300 afs-vr objektívet a gépemhez.
  D3100 as gépemmel működni fog az autófókusz ha ilyen objektivet használok?

  Köszönöm

  Angéla

  Köszi

  Angi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, működni fog az autofókusz D3100-as géppel.

   Törlés
 13. Kedves Erzsébet. Nekem most még csak a Nikon D60-as van arra is használhatom ezt az objektivet?

  VálaszTörlés
 14. Kedves Erzsébet. Nekem most még csak a Nikon D60-as van arra is használhatom ezt az objektivet?

  VálaszTörlés
 15. Kedves Erzsébet. Nekem egy Nikon d7200-asom van 18-105-ös obival. Tervezek egy teleobjektívet venni, csak nem tudok dönteni. Ön melyiket ajánlaná szivesebben? NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED AF-s VR vagy Nikon AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR Válaszát előre is köszönöm!

  VálaszTörlés