2011. február 20., vasárnap

Milyen objektívet vegyek?

Az internetet böngészgetve tapasztaltam, hogy különböző fotós fórumokon gyakran feltett kérdés, hogy tükörreflexes fényképezőgéphez milyen objektívet ajánlanak a szakértők. Én most nem szeretnék erre konkrét, tudományos választ adni, egyrészt mert mások ezt már megtették, másrészt pedig azért mert rengeteg jó objektívteszt létezik a neten, amelyet áttanulmányozva mindenki maga megtalálhatja a választ a kérdésére. Mindössze pár olyan dolgot szeretnék leírni, amit ajánlani tudok minden kezdő tükörreflexes gép tulajdonosának egy ésszerű hobbifotós felszerelés beszerzésével és használatának elsajátításával kapcsolatban.
Első fontos dolog, mikor megvettük a tükörreflexes gépet egy kitobjektívvel az kell legyen, hogy a hozzá adott vagy utólag netről letöltött használati utasítást a-z-ig olvassuk el. Minden a használatiban leírt dolgot próbáljunk ki a gépen amit lehet és térképezzük fel az agyunkban a kezelőszervek helyzetét, használatát, funkcióit. Miután ezzel megvagyunk kezdjünk el fotózgatni a géppel és kitobjektívvel mindenféle témát ami megtetszik és ami érdekel bennünket. Ez a tapasztalatszerzési folyamat egyénenként különböző hosszúságú lehet attól függően, hogy az ember mennyi időt tud erre a hobbira szánni. Amikor azt tapasztaljuk, hogy egy bizonyos téma fotózását a többinél gyakrabban szeretnénk gyakorolni és a kitobjektív képességei határt szabnak ebben, akkor gondolkozzunk csak el azon, hogy beruházzunk-e egy újabb objektívbe. Fontoljuk meg továbbá azt is, hogy az illető téma fotózásához új objektívre van-e szükségünk, vagy pedig a kitobjektívet különböző kiegészítőkkel "felturbózva" is meg tudjuk valósítani a célunkat. Itt említeném a különböző szűrőket tájképezés esetén vagy a makrózáshoz használható előtétlencséket, fordítógyűrűket, közgyűrűket stb. Ha úgy döntünk, hogy új objektív vásárlására adjuk a fejünket akkor a hobbikategóriás objektívek közül válasszunk, de ez nem nehéz dolog, hisz a profi objektívek olyan magas áron szerezhetők be, hogy azt a hobbifotósok általában nem tudják megfizetni.
Amikor megvettük az új objektívet akkor teljesen koncentráljunk arra, hogy azt a témát amelynek a fotózása kedvéért az új obit vettük sajátítsuk el képességeinkhez mérten a legjobban. Ne kapkodjunk a témák között és ne vegyünk egyszerre két objektívet, mert komolyan koncentrálni egyszerre csak egy dologra lehet. Minden cseppjét élvezzük ki az új obi adta lehetőségeknek és legalább egy szezont szánjunk egy fajta fotós téma fotózásának elsajátítására. (Itt a szezonokat úgy értem, hogy pl. a makrózás szezonja a tavasz és a nyár, az etetős madárfotózás szezonja a tél, a tájképezést, portrézást, riport-, etno- és szociófotózást egész évben gyakorolhatjuk, stb.) Ha azonban úgy érezzük, hogy nagyon megszerettünk egy bizonyos témát, vagy még kiaknázatlan lehetőségeket látunk benne akkor több szezont is szánhatunk rá.
Ha több év leforgása alatt kialakult egy objektívparkunk akkor felmerülhet a kérdés, hogy nem érezzük-e majd magunkat a bőség zavarában. A válaszom erre pedig az, hogy ha így, fokozatosan szereztünk be mindent és tanultuk meg használni az objektíveket akkor nem. Éspedig azért nem, mert akkor már saját tapasztalatból tudni fogjuk, hogy milyen eseményre, vagy fotóstúrára vagy épp egy családi kirándulásra milyen objektívet vagy objektíveket vigyünk, valamint hogy mely témák esetében milyen objektívet használjunk.

Közben kialakítottam én is az objektívparkomat és írtam egy összefoglalót amelyet "Objektívajánló" címen olvashattok.

13 megjegyzés:

 1. Igen hát! Ez egy hiánypótló írás, Erzsébet! Elönt minket a technikai leírások tömege, s hajlamosak vagyunk megvenni valamit, amit aztán soha nem fogunk kihasználni igazán, nem is volt rá igazán szükségünk! Sok embernek pedig azt a kérdést kell őszintén feltennie magának, tényleg a felszerelésem a legnagyobb korlátja a teljesítményem javulásának? :)

  VálaszTörlés
 2. Eggyetértek Szilárdal, léteznek pancser fotósok méregdrága cuccal és léteznek elismert fotósok is akik egy szál kittobjektívvel dolgoznak ( vagy ne adj Isten anélkül :))
  Persze nem árt ha a tudáshoz jó felszerelés társul.

  VálaszTörlés
 3. Igazatok van, köszönöm, hogy a hozzászólásaitokkal kiegészítettétek a cikket. Lehetne ezt a témát még boncolgatni, de nem akartam túl hosszú cikket írni, mert azt sokan nem olvasnák el.

  VálaszTörlés
 4. Hasznos írás, biztos sokaknak segíthet a döntésben.
  Régebben nekem is volt egyszerre 2-3 objektívem, de elegem lett az állandó cserélgetésből, meg a többlet teher cipeléséből :)
  Jelenleg a D90-hez egyetlen objektívet használok, a hozzá adott 18-105 -ös kitobit. Meg vagyok vele elégedve, a legtöbb témához elegendő.

  VálaszTörlés
 5. Mérték tartó fotósok találkozója. Köszöntöm a szerzőt és az egybegyűlteket. :) Nekem pl. egy alap 18-70-esem van, meg egy fix 50mm 1.8-as. Elégedett vagyok.

  VálaszTörlés
 6. Remek iras... megfogadom az itt elhangzott tanacsokat

  VálaszTörlés
 7. Mr. Paparazzo-hoz hasonló helyzetben vagyok, és ahogy sikerül a tudást, tapasztalatot gyűjtögetni, bizony nem is igen vágyom többre, hisz a meglévőket is alig tudom kihasználni.

  VálaszTörlés
 8. Nekem 7D-n van egy kites 18-55 IS-es, meg egy 70-200as F4 USM-es, és bevallom férfiasan, nagyon szeretnék egy fix 50-es 1,4-est, meg egy 24-105-öst, de a 7D nagyon meghúzta a tárcámat:D

  VálaszTörlés
 9. Óriási mázlim van, hogy ráakadtam a blogodra. Sikerült vennem egy kezdőszintű DSLR-t kitobjektívvel, még csak a tanulmányozás fázisánál tartok, s nagyon hasznos dolgokat osztasz meg itt. Köszönet érte!

  Rozi

  VálaszTörlés
 10. Nekem elég egyértelmű volt, hogy kittel fogom megvenni az első DSLR-emet egészen addig, amíg nem botlottam bele egy remek külföldi ajánlatba, ahol csak vázat lehetett olcsón venni. Ekkor jött a fejvakarászás, kérdezgettem mindenkit, aki kicsit is hozzá tudott szólni a dologhoz, és persze mindenki full mást mondott. Én pedig egyre kellemetlenebbül és teljesen inkompetensnek éreztem magam. Na, akkor durrant el az agyam, és végül a kit mellett döntöttem, illetve amint lehet, egy fix 50-et szeretnék. Lehet szidni a kitek képminőségét, de a régi bridge-emhez képest így is nagy lesz az ugrás a minőségben, tanulni jó lesz, meg arra is, hogy én magam kitapasztaljam, hogy mire is van szükségem. Szóval még nincs ugyan a kezemben a gépem (még egy hónap, grrrr.... :)), de teljesen tudom osztani a fent leírtakat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Helyes döntés, a kitobival nyugodtan lehet kezdeni, nem drága és a kezdeti időszakban teljesen megfelelő. Én azt mondanám, hogy a fix 50-essel se siess nagyon, egyszer kristályosodjon ki, hogy milyen témában akarsz majd komolyabban fotózgatni. A fix 50mm-es f1,8-as objektívek igen jó rajzolatúak és nem is drágák, beltérben való fotózásra és portrézásra, tárgyfotózásra használhatóak. De, ha nem akarod a felsorolt műfajokat gyakorolni komolyabban akkor csak azért hogy neked is legyen fix 50-esed nem érdemes megvenni.

   Törlés
 11. Érdemes az 50mm-es lencsét is megfontolni:)

  http://bit.ly/canonef50mmobi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Persze, nem rossz obi az, annak aki tárgyfotózik, portrézik, vagy utcai fotózásra sem rossz. Személyes tapasztalatom azonban az, hogy egész könnyen lehet nélkülözni is, hisz beltérben kicsit hosszú főleg aps-c érzékelős vázon, kültérben viszont helyettesíthető pl kitobival, vagy jobb esetben egy 17-50/2,8 Tamron, Sigma zoommal. Ha az árát nézzük akkor csábító lehet, de csak azért, hogy egy obival több legyen a szekrényünkben nem érdemes ennyit sem költeni rá. Persze, ha tapasztalat alapján kell akkor kell.

   Törlés