2011. augusztus 10., szerda

Emberek akiket láttunk

Bulgáriai nyaralásunk alkalmával, amint már említettem, főleg az elkapott pillanatokat és a számomra érdekes embereket próbáltam lencsevégre kapni kisebb-nagyobb sikerrel. Persze az épületek, városrészek is tetszettek, de a fotózásukat nem annyira élveztem és unalmas turistafotón kívül nem is tudtam abban a témában alkotni. Ezért inkább pár emberekkel kapcsolatos képet osztok meg.

Minden bazársor szereplője általában egy-két utcai zenész. Meglepetésemre egy roppant ötletes kisfiúval találkoztunk legelőször, mint utcai zenésszel az Aranyhomokon. Ötletesnek mondanám, mert egy olyan játékszintetizátoron játszott ami tulajdonképp magától is tudott zenélni ezért a gyereknek nem kellett valami magas fokú zenei képzettséggel rendelkezni. Ez teljes mértékben érthető is volt, hisz a kisfiú kb. 5-6 éves lehetett. Örült az aprónak amit adtam neki, de nem tudom miért vágott ilyen csodálkozó arcot mikor fotóztam...talán még egy hülye fotós sem találta annyira érdekesnek, hogy lefényképezze?

*

Bazári hangulat a kékórában, egy "színes egyéniség":

**

A legnagyobb és legszebb város amit megnéztünk Várna volt. A központban lévő sétáló utcán a vastag téli gyapjúzoknit kötögető nénikék látványa tárult elénk amin meglepődtem, hisz a nyári tikkasztó hőségben nem tudom ki gondol a télre, hogy gyapjúzoknit vegyen...de talán valaki igen. A fiatal sétálgató, trécselő, udvarló fiúk lányok biztosan nem, de láthatóan remekül érezték magukat. Így hát mindenki el volt foglalva a maga dolgával, a néni a zoknikkal, a fiatalok egymással. Érdekesnek találtam ezt az ellentétet, a két külön világot:

***

És egy vidám várnai taxisofőr aki mindenáron el akart vinni a hotelünkbe, de azt semmiképp nem árulta el, hogy egy másik buszmegállóban kellett volna várakozzunk a buszra amivel utazni akartunk.

****

Ezt a kedves xilofonos úriembert a balchiki botanikus kertben fotóztam le amint épp egy turista kisfiút tanít zenélni. A botanikus kert gyönyörű volt, sok képet készítettem ott amiből párat majd a következő bejegyzésben mutatok meg.

*****

A hat nap igen rövid idő ezért hamarosan eljött a hazautazás ideje. Régi jó szokásunk szerint a román dinnyetermő vidéken megálltunk mézédes dinnyéket venni. A fiatal dinnyeárus lány örömére jól bevásároltunk, vettünk kb. 50kg finom dinnyét összesen a három család.:-)

******

Így legalább az utolsó képen én is rajta vagyok, legalábbis az árnyékom, mert engem nem fényképezett senki.:-) Persze ez nem volt szándékos, de ha kicsit odébb mentem volna, hogy ne legyen ott az árnyékom akkor nyomban elütnek a száguldó autók.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon köszi ezt a szép képes beszámolót! Még nem voltam a bulgár tengerparton, de már sokat hallottam róla. Most így még láttam is :)
    A képek közül a pénzéhes taxisofőr portréja tetszik a legjobban :)Két szemügéje is van, nehogy eltévessze a bankót :)) Hanem egy aprócska észrevétel: a kisfiút xilofonon tanítják játszani. A cimbalom is ütős, de az húros hangszer. S akkor most egy dinnyét biza meglékelnék... :)

    VálaszTörlés
  2. Hehem, jót mosolyogtam a bejegyzéseden! A kéórás képed tetsz erőst, de hangulatos az egész útleírás. Várom a többit :).

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Nektek!

    Köszi Gabi a felvilágosítást, ki is javítottam már. Az az igazság, hogy tudtam, hogy ez nem cimbalom, láttam is már cimbalmot és xilofont is csak most valahogy mégsem jött a neve...talán a kor.

    VálaszTörlés
  4. :) eszembe jutott, hogy meg ezerkilencszáz-kilencven valahányban stoppoltam Bulgáriában valahonnan valahová, egyedül egy falu szélén... Jött egy néni a faluszélről és hozott egy dinnyét. Megvágta. Nézett. Nem szólt. Tíz méterre megállt. A szemét nem vette le rólam és letette a dinnyét a földre. Aztán elhátrált :)
    Így kínálták meg a derék bolgárok az ijesztő, idegen csövest a forró augusztusi napon annak idején :)

    VálaszTörlés
  5. Hehe, érdekes leírás. Képileg a dinnyés és a taxis a kedvencem.

    VálaszTörlés
  6. Veszélyes dolog a dinnyevásárlás, könnyen elüthetik az embert :)
    És ezek szerint a taxisok mindenhol elég "zsiványok" :)
    Nagyon jó képek, nekem a dinnyés a kedvencem!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó karaktereket és jó élethelyzeteket találtál, remek fotók!

    VálaszTörlés
  8. Jó kis beszámoló lett... tetszik...

    VálaszTörlés
  9. Remélem jól feltöltődtél és kipihented az évet! Valaki, valahol azt mondta, hogy nem is igazán érdekel minket más, mint a másik ember! Lehet benne valami, a Te s a jómagam fotóit elnézve. :) Ha külföldön vagyok, engem is mindig ez fog meg (s nem csak ott)!

    VálaszTörlés