2011. augusztus 23., kedd

Tollgombóc és füzike

A sűrű fenyőerdő szélén nézelődve vettem észre, hogy a madárkák ugyanúgy mint tavaly ilyenkor, pontban este 6-8-ig a lemenő nap sugarainál szedegetik a különböző repülő vagy a fák ágain lévő bogarakat. Júliusban is lestem őket, de akkor más elfoglaltságuk lehetett, mert este ilyen tájt egy madár sem volt ott. Érdekes, ez valami augusztusi program lehet.

Be is ültem a leshelyemre és fotózgattam esténként elég kevés sikerrel, mert sajnos két este is megzavarta valami a madarászó terveimet. Jöttek cinegék, csilpcsalpfüzikék, amely a második képen látható, de igazán egy őszapónak örvendtem, mert ilyen madarat eddig még nem fotóztam. Roppant mozgékony kismadár, olyan mint egy tollgombóc és valódi akrobata: bármilyen pozícióban képes a fák ágain megmaradni és közben vadászni a bogarakra. Nagyon aranyos kis teremtés, igazi élmény volt fotózni.

Őszapó


Füzike

15 megjegyzés:

  1. Lovely shots.
    I especially like the first. Love these little birds.

    VálaszTörlés
  2. Az őszapó szép éles lett, nagyon jó!

    VálaszTörlés
  3. Keynes, thank you for your comment.

    Csaba, igen ez a kép még épp, hogy az elviselhető minőség, mert sajnos itt nem tudok annyira közel kerülni a madarakhoz mint a téli etetős madárfotózásnál. Itt nincs semmi csali, sem beszálló ág, teljesen jószántukból jönnek ide a madarak és akkor amikor akarnak és oda szállnak le ahová akarnak(6-8m a leshelyemtől ami ennek az obinak elég nagy távolság). Nyáron eléggé nehéz csalogatni őket, de most munkálkodunk egy itatón amire remélem jövőben már rákapnak és tudok lessátorból fotózni.

    VálaszTörlés
  4. Az első nekem is tetszik... csak szerintem akkor lenne az igazi ha szűkebb kivágásba kapnád le őket. De mint itt fentebb olvastam most nem volt lehetséges...

    VálaszTörlés
  5. Nagggyon tetszenek képek! Az őszapós különösen, mert már volt szerencsém velük többször is találkozni és tudom, hogy milyen füge kis teremtmények! Apróka kis fehér tollgombóckák :) Abban a csapatban, mi errefelé járt, vegyesen voltak fejsávosak és teljesen fehér fejűek is. A poszáta pedig állandó vendégünk itt a kertben nyáron, de ő is nagyon fürge.
    Gratulálok, ügyes vagy nagyon!

    VálaszTörlés
  6. Az itatót nagyon ajánlom, nekem is van és szárazabb időben komoly forgalmat bonyolít, még itt, a város közepén is! A madarak nagyon gyorsan megszokják, főleg, ha meg tudod oldani, hogy valami csepegtetős rendszer működjön benne (kilukasztott műanyag bödön, stb.) Ennek a hangja messziről vonzza a madárkákat. S ha lehet, mindenképpen olyan legyen az itató, ahol a madarak fürdeni is tudnak. Jó madarászatot!

    VálaszTörlés
  7. Remek jó, életteli képek. Az őszapós nekem is jobban tetszik, de a másik is jó!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szeretem ezeket a "kis madaras" képeket. Nekem az őszapósnál a színek is harmonikusak.

    VálaszTörlés
  9. Lassan én is őszapó leszek itt a 35 fokos kánikulában :))
    Nagyon jó képek, mindig szívesen nézegetem a remek madárfotóidat!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szépek a képek, gratulálok. Szerintem egyáltalán nem baj, hogy madarak nem töltik ki a teljes képet és látszik a környezetükből is valami, ezáltal válnak egyedivé és különböznek a szokványos habitusfotótól.
    (A második képen látható poszátaféle egyébként egy csilpcsalpfüzike.)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm Jani az infót.
    Elég nehéz beazonosítani ezt a madarat, mert különleges ismertetőjegye nincs, a tollazata is szürkés egyszínű esetleg a hátán kicsit sötétebb szürke, de nem sokkal mint a hasi részen. Én a színe alapján gondoltam, hogy poszáta lehet, bár az az igazság, hogy nagyon kicsi madár, a barátcinegénél is kisebb és gondolom a poszátánál is.
    A környezetük amiben fotóztam a természetes élőhelyük, az erdő menedékéből ritkán merészkednek ki, szerintem máshol nem is lehet őket igazán lencsevégre kapni.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szívesen :)
    Amiket leírtál azok mind fontos bélyegek, ezeken kívül a madár testfelépítése és a csőr alakja árulja el, hogy füzike, továbbá az alig látható szemsáv, valamint a sötét lábszín, hogy csilpcsalp.
    Egyébként ilyenkor a bodzások környéke nagyon jó hely, sok madárfaj imádja a fekete bogyókat, vonuláskor fontos táplálékforrás. Talán érdemes felkeresni egy ilyen területet is, ha az ember énekesmadarakat szeretne fotózni.

    VálaszTörlés
  13. Köszi még egyszer, ki is javítom a címet.
    A bodzásokkal is megpróbálkozhatok, de sajnos csak egy 70-300-as hobbi teleobim van amivel igazán jó madárfotót csak leshelyről lehet készíteni, mert egyébként a madarak 10méternél közelebb nem engednek magukhoz. Próbálkoztam már kutyabenge bokron csemegéző madarakkal, de mikor a közelben voltam akkor a bokor sűrűjéből nem merészkedtek ki, így jó fotót nem tudtam készíteni. De állandóan tervezgetek valamit és próbálkozok ezzel azzal mert a természetfotózás az a műfaj amit a legjobban szeretek.

    VálaszTörlés
  14. Nagyon jó az őszapós kép, minden szempontból!!!

    VálaszTörlés