2011. szeptember 16., péntek

Tisztaság fél KÉPesség

Néha én is kifogyok a fotós ötletekből hosszabb-rövidebb időre, de ilyenkor is találok magamnak tevékenységet a fotós felszerelésem körül. Ilyenkor szoktam átvizsgálni a gépet, az objektíveket, javítok valamit ha kell, persze csak apróbb dolgokat és megtisztítom ami bepiszkolódott.

A gépet porfúvó körtepumpával portalanítom és ami nem távolítható így el azt ecsettel leporolom. Semmiféle folyadékot eddig még nem használtam a gép tisztítására.

A Giottos AA1900 típusú körtepumpát használom, amely nem egy kicsi darab(legalábbis amikor megrendeltem kisebbre számítottam), de annál hatékonyabban működik, nagyon erősen fújja a levegőt és pont jól elfér a tenyeremben. Az össz mérete 19cm, ebből a gumi rész amiből a levegő kiáramlik 11cm. A csőrével ellentétes oldalon egy szelep van ahol a leírtak szerint szűrt levegőt szív be.

Giottos AA1900


Az ecset amit használok a Giottos CL 1011 típusú lencsetisztító szett része. Ez a készlet tartalmaz még 30ml lencsetisztító folyadékot permetszóró kis palackban, egy törlőkendőt és 10db tisztító pálcikát ami a fültisztító pálcikákra hasonlít.:-)

Giottos CL 1011


Az objektívek frontlencséjét a fent leírt eszközökkel tisztítom a következő műveleteket követve:
-Por eltávolítása a körtepumpával
-Por eltávolítása az ecsettel
-Makacsabb szennyeződések, ujjlenyomatok eltávolítása a lencsetisztító folyadék és a törlőkendő segítségével.

Egyes helyeken azt olvastam, hogy a frontlencsén lévő por illetve más szennyeződés nem befolyásolja a fotók minőségét, de én ennek ellenkezőjét tapasztaltam főleg ha ellenfényben fotózok. Ennek alátámasztásaként példának hozom fel az autók szélvédőjét, amely ha poros akkor alig lehet kilátni a kocsiból ha szembesüt a fény. Vagy aki szemüveges az tapasztalhatja a poros szemüveglencsék átláthatatlanságát ellenfényben. Az objektíveknél is hasonló a helyzet.

A fent leírtaknál kényesebb művelet a fényképezőgép érzékelőjének, vagyis az előtte lévő és vele egybeszerelt üveglapocskának a tisztítása. De nem kell ettől sem megijedni, mert ha van egy kis kézügyességünk és a gép használati utasításában leírtakat pontosan betartjuk, akkor kárt nem okozhatunk.

Én a következő eszközöket használom a CCD tisztításához:
-Giottos AA1900 körtepumpa
-Eclipse optic cleaning fluid
-Sensor swab type 2 (APS-C szenzorméretű gépekhez)
-Egy kis ledes elemlámpa vagy egy jó asztali lámpa amelynek a fényét a munkaterület felé irányíthatjuk.

Eclipse optic cleaning fluid



Sensor swab type 2


A tisztítás megkezdése előtt készítsünk egy pár felvételt az eredmény utólagos ellenőrzése miatt és persze azért hogy egyáltalán kell-e tisztítást végezni. Én a felhőtlen égboltot fotóztam le f5,6, f8, f11 rekesszel és a tisztítás végén f16 és f20-as rekesszel is.

A szenzortisztítást mindenképp nyugodt lelkiállapotban végezzük, tiszta, pormentes és huzatmentes helyen.
A másik fontos dolog ami minden gép esetében érvényes az, hogy a gép akkumulátora legyen teljesen feltöltött állapotban, mert ha tisztítás közben lemerül akkor a gép kikapcsol és a tükör visszaáll eredeti helyzetébe. Ha épp akkor a gépben matatunk, a tükör megsérülhet.

A gépet helyezzük állványra, hogy ne kelljen kézben fogni és rögzítsük függőlegesen mintha épp fotóznánk, hogy véletlenül se essen több por a gépbe tisztítás alatt.
Ez után vegyük le a lencsét a gépről és a használati utasításban leírtak alapján kapcsoljuk be illetve tegyük szabaddá az utat az érzékelőhöz a tükör felcsapásával. Ez a művelet gondolom minden gép használatijában részletesen le van írva, a Nikon D80 könyvében legalábbis igen.
Én első lépésben a körtepumpával próbáltam a port eltávolítani óvatosan, olyanformán, hogy a pumpa csőre semmiképp ne kerüljön a tüköraknába, csak kintről fújtam be vele. Ez után próbafelvételt csináltam, de nem voltam az eredménnyel megelégedve.

Így újra állványra tettem a gépet, levettem a lencsét, felcsapattam a tükröt. Elővettem a Sensor swab spatulát és két csepp Eclipse folyadékot cseppentettem a spatula végén lévő törlőfelületre, pont az élére. Ez után gyorsan kell dolgozni, mert ez a folyadék nagyon hamar párolog.
A spatula megnedvesített végét finoman ráhelyezzük a szenzorra egészen a szélénél és egy határozott mozdulattal letöröljük egészen a másik széléig. Utána megfordítjuk a spatulát és az előzővel megegyező irányban ismét törlünk. Azért ugyanabban az irányban, hogy az első törléssel letörölt porszemeket ne húzzuk vissza az érzékelőre.

Ez után összeszereltem a gépet és újra próbafelvételt csináltam, azonban az eredménnyel még mindig nem voltam elégedett. Ismét fel a gépet az állványra, lencsét le, stb. és egy hajszálammal(ezt olvastam valahol a neten:-)) a még látható porszemet óvatosan eltávolítottam. Volt még két makacsabb porszem egymás mellett amit nem tudtam így sem távozásra bírni, rátettem nagyon finoman a már megszáradt spatula sarkát amire ráragadtak és szépen kivettem. Vigyázat: a spatulát pont a porszemre kell ilyen esetben tenni és egyenesen kiemelni, húzni a CCD-n szerintem semmiképp nem ajánlatos így szárazon, nehogy karcoljon.

Annak ellenére, hogy mindenhol a neten és fotós online boltokban ezt az Eclipse oldatot ajánlják és tartják a legjobbnak, bennem mégis kételyek merültek fel a használata előtt. Arra gondoltam, hogy vajon nem-e hagy maga a folyadék nyomot a CCD-n, olyanformát mint az ablaktisztító folyadékok száradás után az üvegen, ha nem töröljük elég serényen le. Mindenkit megnyugtatok, hogy ez nem következik be: teljesen nyomtalanul és villámgyorsan elpárolog. Előzőleg ezt én a szemüveglencsémen próbáltam ki.:-)

És egy kis barkács ötlet: ez a Sensor swab spatula egyszer használatos eszköz, de a Pec pad non-abrasive wipes nevű kis szalvettácskákból(de csakis ebből) lehet a végére új törlőfelületet készíteni. Persze nagyon fontos, hogy pont akkora legyen mint a gyári és nagyon tisztán, pormentesen készítsük el, valamint ugyanúgy tegyük rá mint ahogy a gyári volt. Én a mostani tisztítást ilyen barkácsolt spatulával csináltam. Ezelőtt egy évvel volt új a spatula, akkor a gyári törlőfelület volt rajta, amit használat után cseréltem. Az eredményben nem látok különbséget.


Pec pad non-abrasive wipes


A továbbiakban megmutatom a próbafelvételeket, remélem nagy méretben jól látható ahogy egyre fogynak a porszemek a CCD-ről:

Tisztítás előtt(f11)


Körtepumpás tisztítás után(f11)


Eclipse folyadékos tisztítás után(f11)


Hajszál és a száraz spatula sarkával történő tisztítás után(f11)


Hajszál és a száraz spatula sarkával történő tisztítás után(f20)


Sok új információt nem tartalmaz a bejegyzés, hisz az interneten számtalan ezzel kapcsolatos cikket lehet olvasni(onnan okosodtam én is az első CCD tisztítás előtt), de maga a tény, hogy én is meg mertem csinálni, gondolom másoknak is bátorságot adhat. És bátraké a szerencse.:-)
Én meg vagyok elégedve az eredménnyel, bár az utolsó próbafelvételből ítélve nem tökéletes, de f20-as rekeszt igen ritkán használok.
Tehát mindenki saját felelősségre végezze otthon el, ha képesnek érzi rá magát, ellenkező esetben szervizben is lehet tisztíttatni.

10 megjegyzés:

  1. Ez nagyon részletes és hasznos bejegyzés, Erzsébet! A sok terep során az én gépem is rengeteg mocskot képes összeszedni, hála Istennek, inkább csak a külső részeken. Úgy hallottam, egyes optikák szivattyúként szívják magukba a port a zoomolás során,úgy veszem észre, az enyém nem csinál ilyet. Az érzékelőhöz én eddig még soha nem mertem hozzáérni semmivel sem, de a leírásod után jobban szemügyre veszem majd, kell-e beavatkozni.

    VálaszTörlés
  2. Nyugodtan megcsinálhatod Szilárd, ha szükség van rá és minden eszköz rendelkezésedre áll.
    Előzőleg gondoskodj azonban egy jó elemlámpáról vagy asztali lámpáról is, azt most utólag írtam be.

    VálaszTörlés
  3. Ilyen részletes leírást még sehol sem olvastam, gratulálok hozzá!
    Hasonló tisztítókészletem van nekem is, de a pumpás porecsetem fele ekkora sincs :)
    A szenzortisztítást még megúsztam, nem cserélgetem az objektíveket, mivel csak egy van (18-105) :))

    VálaszTörlés
  4. Hatalmas respekt a bátorságodért, én még húzom-halasztom a dolgot :) Amúgy mennyi idő alatt gyűjtöd be ezt a pormennyiséget, és milyen objektívcserélési sűrűség mellett? A géped saját vibrálós portalanítását mennyire érzed hatékonynak?

    VálaszTörlés
  5. Grimpix a D80-ban nincs vibrálós portalanítás és más fajta se.
    A mostani pormennyiséget egy év alatt gyüjtöttem be ugyanis tavaly októberben tisztítottam meg a CCD-t először. Akkor három éves volt a gép. Átlagosan kb. hetente négyszer cserélek objektívet, de ezt még sosem számoltam. Ezt elég nehéz megállapítani mert sokszor egy két hétig nem fotózok és amikor igen akkor pedig naponta többször is cserélek obit.

    VálaszTörlés
  6. Nagyszerű és hasznos összefoglaló! Az objektívek tisztítását még csak megoldom (Lenspennel), de az érzékelőhöz még én sem mertem hozzáérni. Igaz egyelőre nem is látok olyan szennyeződést, ami okot adna rá. De egyszer annak is eljön az ideje, és akkor újra előveszem a cikkedet!

    VálaszTörlés
  7. Ejha ez aztán a remek összefoglaló. Gratulálok Erzsébet! Én a jelenlegi vázamhoz még nem nyúltam hozzá, viszont garancián belül észrevettem rajta egy pixelhibát. Szoftveresen javították és egyben ki is tisztították :)

    VálaszTörlés
  8. A vibrálós portalanítás jó megoldás átmenetileg, viszont előbb utóbb hozza kell nyúlni a szenzorhoz. Nekem még nem volt merszem, úgyhogy lehet téged kérlek meg :)

    VálaszTörlés
  9. Én is nehezen szántam először rá magam a szenzortisztításnak, de azóta magam csinálom. Én még annyit tennék hozzá mindenkihez szólva, hogy objektívet cserélni csakis lefelé tartott géppel, körte vagy rakétapumpás tisztítás szintén lefelé történjen és a nedves szenzortisztítást lehetőleg olyan helyiségben végezzük ahová pl. pár órával előtte nem léptünk be és nem pakolásztunk bent a szálló por miatt. Ahogy Erz is írta nyugodt lelkületben, nehogy kárt tegyünk bármiben is.

    VálaszTörlés
  10. Nem veszelyes dolog, ha az ember tudja mit csinal, es ha okosan hasznalja a gepet, pompaval meg tudja oldani a porosodas gondjat.En ugy vagyok vele, hogy a szenzorhoz a leheto legkevesebbet kell matatni, a pompa eleg jo munkat vegez nalam.De ha nem segit a pompa akkor johet a palcika :)

    VálaszTörlés