2012. február 25., szombat

Egy kis ölyv-viselkedéstan

Mióta a szívükbe férkőztem az ölyveknek és fotózhatom őket megfigyelhetem viselkedésüket is. Nagy öröm ez számomra, mert amíg csak a fák tetején csodáltam ezeket a nagy madarakat majdnem semmit nem tudtam róluk.
Gondoltam írok egy bejegyzést a viselkedésükkel kapcsolatban, amolyan ismeretterjesztő féleséget.
Az élelemért minden esetben harc folyik, kisebb vagy nagyobb, de valódi harcok ezek.

A vetélkedők


Erőfitogtatás, szárnybemutató


A megszerzett élelem védelme, kisajátítása

A szarkák is odamerészkednek a helyszínre, de az ölyvekkel sosem alakul ki konfliktusuk a nagy súlycsoportkülönbség miatt. Az ölyveket egyáltalán nem zavarja a jelenlétük, mintha észre sem vennék őket. A szarkák csak a morzsából kapnak, de szerintem a gyenge csőrükkel úgysem tudnák széttépni a húst. Ezért ott leselkednek az ölyvek körül és várják, hogy a széttépet zsákmányból pár morzsát megkaparinthassanak.

Az erős zabál a gyengék csipegetnek

Nagy örömömre tegnap egy más fajta ölyv is meglátogatta a vendéglőmet. A helyszínen csak annyi különbséget vettem észre, hogy ez a madár sokkal idegesebb, éhesebb és ezért agresszívabb volt az egerészölyveknél, valamint a színe világosabb, több fehér rész volt a tollazatában. Nagyon szép madár. Itthon a képeket nézegetve vettem észre, hogy a lába egészen az ujjakig tollas. Kezdtem kutatni egy szakkönyvben és felfedeztem, hogy ez egy gatyásölyv (Buteo lagopus) lehet. Mérete kb. ugyanaz mint a megszokott vendégeimnek, az egerészölyveknek (Buteo buteo). Gondolom a táplálkozási szokásaik is hasonlóak, legalábbis a csirkehátat egyformán imádják.

A sötét tollazatú egerész és gatyás összetűz

A világos tollazatú egerészölyveknél is világosabb ez a gatyásölyv, főleg a fején és a szárny alsó felületén valamint a farktollak alsó részén, de legfontosabb különbség az, hogy a lába az ujjakig tollas:

Gatyásölyv(Buteo lagopus)


Egy világosabb tollazatú egerészölyv(Buteo buteo)

A következő mozzanatokat a gatyásölyv mutatja be, de az egerészek is pontosan így viselkednek. Jó ezeket tudni, mert következtetni lehet a további történésekre akkor is, ha nem látjuk a lesen kívüli világot csak a madarakat.

Türelmesen vár a sorára és vékony csipogó hangon kéri a részét


Figyel egy harmadik madár támadására


Várja a támadást


Fenyegetőzik


Pottyantani készül a másik fajra:-)


U.I.: Amint látjátok a blogfejlécre más cím került, de ettől még nem fognak változni a fotózási szokásaim.:-)


18 megjegyzés:

  1. Erzsébet, 10* az ölyves sorozatodra!
    A 2. képed kiemelném, gyönyörű! Azok a szárnyak... Szeretik a bolti csirkét, úgy látszik :)
    És mi van a mókusaiddal??? Őket is láthatjuk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, Gabi nem tudok egyszerre annyi mindennel foglalkozni. A cinegézés is azért ment ezen a télen, mert abban a témában már több éve tevékenykedek és pontosan tudtam, hogy mit kell még csiszolni rajta és sikerült is amit akartam. Az ölyvezést tavaly kezdtem, mármint az elmúlt télen, csak akkor semmi nem sikerült mert nem tudtam elég időt tölteni vele. Ezen a télen abba öltem rengeteg energiát, mert beterveztem magamnak, hogy ölyvfotó kell! És még jövő télen is szeretném folytatni.
      A mókusokat rendszeresen etetem, minden második nap teszek nekik egy odúba hat diót és néha aszalt szilvát is. Mindig elfogy a kaja és a dióhéjakról látom, hogy a mókusok vagy mókus rágta ki. Sajnos nem nagyon látom őket mozogni vagy mert nem is járkálnak annyit télen, vagy mert nem figyelgetem eleget. Remélem nyáron fogom tudni fotózni őket.
      Örvendek, hogy még nem unod az ölyveket.:-)

      Törlés
  2. nagyon szépen összehoztad ezt a sorozatot is , GRATULÁLOK

    VálaszTörlés
  3. Jó megfigyelések és kitűnő képek. Rövid idő alatt szakértővé képezted magad. Szívből gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép sorozat,nagy élvezettel és irigykedéssel figyelem!:)Üdv,ladikos

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusak ezek az ölyvfotók! A viselkedési formák bemutatása így fotókkal szemléltetve egészen egyedülálló. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek.Mien obival készültek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az 5,9 és 11-es képek a Nikon AF-S 70-300mm f4,5-5,6 VR obival készültek, a többiek a Nikon AF 300mm f4 obival ami egy elég régi gyártmány(1987-2000-ig gyártották), az enyém a sorozatszáma alapján kb. 18-20 éves lehet, de imádni való. Egyébként a 70-300-assal azért próbálkoztam egyetlen egy nap mert gondoltam, hogy könnyebben meg tudom oldani, hogy ne lógjon ki mindegyre a képből a civakodó madarak szárnya. Sajnos azonban így is megtörtént, ha pedig kisebb fókusztávon fotóztam, hogy biztos legyen akkor túl kis méretben kerültek a képre és nem lett olyan szép részletes a tollazatuk. Ezért inkább maradok a fix 300-as mellett és megfelelő helyre teszem a csalit.

      Törlés
  7. Kedves Erzsébet!!
    Ez igazán nagyszerű sorozat! Nekünk és minden alkalommal reménykedtem , hogy az áhított gatyás beszáll , de nem volt hajlandó!! Még egyszer gratulálok , szép munka!!!!!!! Tibor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tibor.:-)
      Nekem is csak egyszer jött eddig.

      Törlés
  8. Fantasztikus fotósorozat (megörökítések :) az írást hozzá pedig élvezettel olvastam. Irigykedve nézem ezeket a csodálatos fotókat - persze pozitív értelemben!!! Gratulálok.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Nektek a kedves szavakat!:-)

    VálaszTörlés
  10. Szia Erzsi, ez annyira érdekes, hogy... nagyon! magávalragadó az egész! Gratulálok, és várom a folytatást, pedig én nem is vagyok olyan nagy rajongója általában véve az állatoknak, de ez annyira érdekes!!! (vagy mégis igazán kedvelem őket? képes vagy megszerettetni! :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örvendek.:-)
      Én sem vagyok egy nagy madárszakértő de szeretem őket és a megfigyelésük és főleg a fotózásuk örömet szerez. Folytatás lesz, mert amíg van hó addig gondolom jönnek és nyáron is szeretném fotózni a madarakat valamilyen formában.

      Törlés
  11. Gratulálok Erzsi a gyönyörű fotókhoz! Nagyszerű a leírás is! :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon érdekes olvasni a tapasztalataidat, élmény lehet így megfigyelni őket. A képek nagyszerűek. Így a beszámolóval együtt külön értéket képviselnek.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jók ezek a fotók! A gatyás igazán "jó fogás"! Ha kitartóan etetsz, az sem kizárt, hogy valami nagyobb ragadozó figyeljen fel az ingyen kajára, bár nálunk elég kevesen vannak! Várom a folytatást!

    VálaszTörlés