2012. március 25., vasárnap

Lessátor születik

Ahogy elköszöntem a téltől új terveket kezdtem szövögetni a tavaszi és nyári fotózásaimmal kapcsolatban.
Szerettem volna egy lessátrat magamnak, de sajnos sehol sem találtam az országban eladó gyári darabot. Magyarországon lett volna több helyen is, de látatlanban rendelni nem akartam és talán el sem küldték volna nekem ide. Na, és az ára is eléggé borsos lett volna számomra, annál is inkább mivel még sosem próbáltam lessátorból fotózni és nem is biztos, hogy fog menni nekem ez a műfaj. Így gondoltam, hogy a neten fellelhető képek alapján tervezek és varrok egyet magamnak. Nem ment nagyon könnyen és gyorsan a dolog, mert mindent magamnak kellett kigondolni és kivitelezni. Egyedül a fém alkatrészeket csináltattam mással baráti és házastársi alapon.:-) Anyagilag negyede annyiba került mint a Magyarországon kapható legolcsóbb lessátor. A saját munkámat persze nem számítottam.

A kész "ojjektum" így néz ki:

Első és oldalsó rész


Oldalsó és hátsó rész


Betekintés a zipzáros ajtón keresztül


Gép helyzete a kémlelőnyílásban


Kukucskáló ablakocskák és egy használaton kívüli kémlelőnyílás bentről nézve


A sátor csúcsa belülről és a legfelső ablakocska


Kilátás az ablakokon keresztül
Emberi szemmel jobban ki lehet látni távolról is(15-20cm-ről), a kis pana egészen a szitaanyaghoz tartva ezt látja.


Így illeszkedik a tájba a sátram

A fenti képeken gondolom látszik, de azért elmondanám, hogy a sátor fő lapján három kémlelőnyílás van, két oldalsó lapján pedig kettő-kettő. Ablakocskából a fő sátorlapon három, az oldalsó lapokon kettő-kettő és a hátsó lapon a bejárat mellett egy helyezkedik el. A kémlelőnyílások és ablakocskák a földtől olyan magasságban helyezkednek el, hogy a kempingszéken ülve kényelmesen lehessen kinézni illetve a gépet használni. Az alsó kémlelőnyílás használata esetén szögkeresőt teszek a gépre. A legfelső ablakocskán ki lehet kukkantani álló helyzetben és az alatta lévő (legfelső) kémlelőnyíláson keresztül ugyancsak állva lehet fotózni, ha a helyzet megkívánja.

Legnehezebb dolog volt megtervezni a sátor csúcsi részét ahová a tartórudak összefutnak.
Végül ilyen lett:

Felső nézet


Oldalnézet

A sátor lábai alá ilyen kifúrt vaslapocskák készültek:

A két szabadon lévő lyukba a sátorrúd vége és a sátorszeg kerül, hogy szél esetén el ne repüljön az "ojjektum" szabadon hagyva engem a vadak martalékául.:-) A fémlapocskákat összekötő spárga hossza egyenlő a sátor alapjának átlójával és azért van narancssárga és világoskék szakasza is, hogy el ne veszítsem. Középen szétválaszthatóak arra az esetre ha zavarnának a sátorban való mocorgás közben. Ez az alkatrész(a fémlapocskák a spárgával összekötve) kényszeríti a sátorrudakat a kívánt ívre hajolni és lehetővé teszi, hogy a sátorlapot fentről ráhúzzam.

Technikai adatok:
-Alapterület: 100x100cm
-Magasság: 180cm
-Sátorlap anyaga: terepszínű vászon
-Ablakocskák anyaga: sötét színű lyukacsos bélésanyag
-Merevítés: 50 centis szelvényekre szétszedhető üvegszálas sátorrudak(régi turistasátor maradványai)
- A csúcs alkatrész ahová a sátorrudak összefutnak 15mm átmérőjű rézcsőből készült. Mérete 20x6cm.
-A sátor súlya minden alkatrészt beleértve 2,6kg
-Mérete a régi turistasátor tokjába csomagolva kb. 64x20cm

A sátorlap anyaga nem vízhatlan, de szükség esetén impregnáló spray-vel ez a gond valamennyire megoldható. Vásárolhattam volna vízhatlan műszálas anyagot is, de ezt a vásznat ellenállóbbnak, masszívabbnak láttam és nem ad ki suhogó hangot sem.
Készítés közben olyan akadály gördült elém, hogy a varrógépem elromlott és két napig kellett várjak türelmetlenül az új alkatrészre, de végül is kész lett a sátram valahogy.
A sátor összeszerelése és szétszedése kb. 6-6 percet vesz igénybe, de gondolom gyakorlással gyorsabban fog majd menni. Minden esetre az lenne a legfontosabb, hogy hatékonyan tudjam használni majd és ütőképes fotókat készítsek a segítségével, de tudom, hogy ehhez sok időre és türelemre lesz szükségem.

35 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon jó lett, ügyes vagy! Kíváncsian várom a sátorból készült képeket.

    VálaszTörlés
  2. nagyon kúl, bekeményítettél :) mókus ellen az nem véd? s akko ezzel az ojjektummal fogod kivonni a tájbúl a madárfotót? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha, ezt terveztem elkövetni. Az oxigént meghagyom a levegőben.:-)
      Mókus ellen véd, de az már megfordult a fejemben, hogy medve és vaddisznó ellen nem...

      Törlés
  3. Nagyon ügyes vagy, hogy megalkottad magadnak ezt az ügyes kis sátrat. Nekem egy kicsit szűknek tűnik ugyan, de jó ember (asszony) kis helyen is elfér. :) Sok szép felvételt kívánok neked ebből a sátorból is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az biztos, hogy nem egy hotel az "építményem", szigorúan egy személyes. A legkisebb gyári lessátornak is amit a neten láttam 1x1m az alapterülete ezért terveztem ilyenre. De ezek a régi sátorrudak sokkal nehezebb és több anyagot nem bírnának meg, hacsak esetleg nem kötném ki a szerkezetet kívül is a földhöz vagy fákhoz, de az már túlságosan bonyolítaná a felállítását. Morfondíroztam azon is, hogy legyen alacsonyabb és tágasabb, akkor viszont a csúcsalkatrész lett volna bonyolultabb vagy nagyobb helyigényű.
      Ez a méret egyelőre ideálisnak tünik az alkatomhoz, bent fel is tudok nyugodtan állni és a legszükségesebb fotós cuccom is elfér a földön.
      Köszönöm a jókívánságaidat, rám is fér mert tudom, most jön a neheze.

      Törlés
  4. Na sok sikert Neked,remélem lesz eredmény a lesifotózással...Erzsébet, a fákat meg kell metszeni...jó ,csak vicc volt:)
    Üdv Norbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Norbi. A metszést a férfiaknak hagyom ők pedig el szokták felejteni.

      Törlés
  5. Ez nagyon szuper lett! Kíváncsian várom az eredményt. Nagyon drukkolok, hogy eléd járuljon az egész élővilág!

    VálaszTörlés
  6. Minden tiszteletem a Tiéd, nagyon jó kis sátornak néz ki. Sok sikert és fotóalanyokat kívánok hozzá. Én is várom majd a szép fotókat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jókívánságaidat, remélem lesz majd fotó amit megmutathatok.

      Törlés
  7. nagyon pöpec kis sátor lett :)
    kíváncsi vagyok, hogy a tapasztalat és a képek mit mutatnak majd :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon komoly lett! Kíváncsian várom a bevetéses fotókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt nálunk még nem jött el az ideje a lessátrazásnak azt hiszem tehát még sokat kell várjatok a képekre. De próbálkozni fogok minden esetre.

      Törlés
  9. You made an excellent job of that. Very impressive.
    I'm sure you will get some great results.

    VálaszTörlés
  10. Örömmel látom, hogy a terved megvalósult Erzsike! A lessátrazásnak mindig ideje van, már csak idő, helyszín és türelem kell pár lapáttal! Hajrá, az is meglesz! Igazán örülök, hogy ezt a tudósítást láthattam! Várom a képeket belőle! Sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Imre. Remélem hamarosan tudok mutatni valamit.

      Törlés
  11. Erzsike, ez fantasztikus :) jó szórakozás lesz majd bentről kuksizni a tollas barátainkat! Szépen illeszkedik a sátor a környezetbe!
    Sok kismadart kívánok hozzá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabi.:-)
      A főpróba a természetben megvolt értékelhető fotó nélkül, most pedig az idő romlott el. Jövő héten nagyhét és azt hiszem nem lesz időm fotózni, de Húsvét után belehúzok.

      Törlés
  12. Gratulálok,szépen kivitelezett a leshely,ügyes csapat munka!
    Remélem sok szép képet lősz belőle és örömödre,elégedettségedre válik majd.Üdv,ladikos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a csapatmunka tényleg fontos volt. Remélem én is, hogy fogom tudni használni.

      Törlés
  13. csatlakozom az előttem szólókhoz! :)

    VálaszTörlés
  14. Lélekben látom ahogy a fotós lány bandukol a hegyen, hátán és nyakában cipeli a fotós cihát. Mire megérkezik a kijelölt helyszínre és felépíti a sátrat, fáradtságában és a jó levegőn szuszikál egy jó nagyot, azt összeszedi a cihát, és hazaballag:D Én magam nagyon sokszor alszom a csillagos ég alatt, hidd el, nincs ennél jobb hálószoba. De ugye fotózni is fogsz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy fogok, majd ha megszáll az ihlet.:-)
      Lesben ülve még sosem aludtam.

      Törlés
  15. Gratulálok! Nagy alkotó vagy hallod-e!? Ha télen jó volt az ölyveknek az egyszemélyes fatákolmány, akkor ez kiváló lesz elrejtőzni a tájban. Sok szép fotóalanyt kívánok, a többi rád van bízva! Sok sikert!

    VálaszTörlés
  16. Én is csináltam sátrat, csak az enyém sokkal férfiasabb (értsd otrombább) lett, nem ilyen szép formájú. Csak ülve lehet benne közlekedni. Már két éve megvan, s még csak a kertben használtam, de remélem sor kerül rá, hogy kivigyem valahová. Néhány nappal előre kellene telepíteni valami jó helyre, de kicsit féltettem, hogy lenyúlja valaki, miután annyit vacakoltam a megvarrásával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem merem otthagyni sehol a mezőn vagy erdőszélen, az szóba se jöhet. Szerintem azért is elvinné valaki, hogy az anyagából nadrágot vagy mellényt varrjon. Számomra túl nagy érték ahhoz, hogy elkótyavetyéljem, ahogyan Te is írtad, mert annyit bíbelődtem vele.

      Törlés
  17. Gratulálok az új sátorhoz, úgy látom gondosan megtervezett és kivitelezett darab lett.
    Kívánom, hogy segítségével sok érdekes pillanatot örökíthess meg az állatok életéből, mi pedig továbbra is gyönyörködhessünk a fotóidban :)

    VálaszTörlés
  18. Na és most így visszatekintve hogy vált be a sátor???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Levente!
      A sátor az remek. Kényelmesnek nem kényelmes benne ülni, de más sátrakban sem kényelmesebb gondolom, amelyeknek ekkora az alapterülete. Csodás érzés részben láthatatlanná válni a sátor leple alatt. Legtöbb madár elég közel merészkedik hozzá ahhoz, hogy 300mm-es telével is jó minőségű képet lehessen róla készíteni. Pl. a fekete gólya amely igen félénk madár tavaly nyáron öt méter közelségbe jött a sátorhoz, igaz ahogy megmoccantam rögtön gyanút fogott és kissé tovább állt, de azért nem fejvesztve menekült, hanem kicsit távolabbról szemlélte a sátrat. Ekkor készítettem róla az ide feltett képet("A fekete",2012,júl,31.). A sátorban uralkodó nagy meleg és más kényelmetlenségek ellenére én nagyon szeretek benne kuporogni és figyelni, fotózni az élővilágot. Tavaly nyáron többet lessátraztam, az idén viszont kicsit kevesebbet, mert délelőtt dolgozom amikoris ideális lenne a tó partján csücsülni a sátorban. Hét végén tudok most már csak ennek az élvezetnek hódolni.

      Törlés