2012. június 27., szerda

Reggel a gátnál

Most megszakítom a virágok sorát, egyrészt hogy legyen kicsit változatosabb a látnivaló a blogomban, másrészt mert végre valami halovány eredményt tudok felmutatni a lessátras fotózásokból.

Nehéz műfaj ez is mint a többi, de mostanra legalább meggyőződtem arról, hogy a lessátram megfelelő. Ami a legfontosabb az, hogy a madarak nem idegenkednek annyira a sátortól, mintha én csak úgy ott lennék a helyszínen és figyelnék. Persze biztosan vannak óvatosabb fajok amelyek a sátortól is óvakodnak, de hát egyelőre fotózom azokat amelyek nem.

Tegnap délután kimentem a zetelaki víztározóhoz, hogy nézzek ki egy helyet a ma reggeli lessátrazáshoz. Ma reggel pontban hétkor már fel volt állítva a sátor és én lesben ültem. A nap még nem sütött és ezért még egy óra hosszat elég hideg volt. Nyolc után érte csak napsütés a sátramat és akkor kezdtek jönni az első madarak is. Ebből okulva holnap fél órával tovább alszom, mert holnap is szeretnék menni.

Nyolc óra pár perckor érkezett ez a barázdabillegető és kb. 3-4méter távolságra sétált el a sátor előtt:

*

Tíz órakor érkeztek a sekély vizű részre a sátramtól kissé távol a szürke gémek(ha tévednék a beazonosításnál akkor bátran javítsatok ki). Ketten voltak. Csak az egyik kezdett közeledni a sátram felé, de én annak is nagyon örültem, nem úgy a kedves magyar vizsla akivel közben megismerkedtem és hűségesen őrizte a sátramat egy ideig. A madarat nem nagyon zavarta sem az ugató kutya sem a sátram, kezdetben kíváncsian kukucskált felém a vézna ágak mögül:

**

Aztán jó közel jött, olyan 8-10méterre, ahonnan már egész jól lehetett volna fotózgatni ahogyan halászik, de sajnos a kutyus molesztálására odébb állt.

***

Később aztán a kutya elment, de a madarak sajnos nem jöttek vissza. Azaz dél felé egy fekete gólya leszállt, de csak tisztes távolságra a sátramtól és nem is jött közelebb. Talán majd holnap...
Azt eldöntöttem, hogy holnap a kutyus nem kap simogatást, nagyon kimért és szótlan leszek, hátha így nem fog mellém szegődni. Ha ez sem segít akkor keresek majd egy más helyet, mert azt hiszem így nem lehet madarat fotózni.

7 megjegyzés:

 1. Hát egy ilyen aktív kutyus valóban nem jó Ómen a madárfotózáshoz. Szürke gém látható a fotóidon, mókás a második képen ahogy nyújtogatja a nyakát és úgy néz Feléd. További sok sikert kívánok!

  VálaszTörlés
 2. Izgalmas lehet egy ilyen lesifotózás! Jók a képek, az első a kedvencem!
  További jó madár "paparazziskodást"! :-)

  VálaszTörlés
 3. Biztató kezdet, jó lesz ez, hajrá!

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm a biztatást.:-)
  Ráhajtok erre a témára a nyáron amíg a kedvező vízállás és a többi körülmények(horgászmentes hétköznapok, stb.) engedik.

  VálaszTörlés
 5. Csodálatosak a képek !!!!
  A kutyust is megértem hisz az ember legjobb barátja de néha bezavar amikor nem kellene !!!
  Talán ha nem pont oda mész legközelebb akkor nem szegődik melléd !!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs baj a kutyával, tegnap már nem ugatta a gémeket, de végig őrzött engem, ma pedig nem láttam, lehet, hogy a horgászokhoz szegődött vagy pedig a gazdája jött haza.
   Sajnos ilyen madaras helyből nincs sok a víztározónál, mert máshol mély a víz a partoknál is, ott pedig a gémek nem tudnak halászni. Csendesnek is ez a legcsendesebb hely, máshol sok a kiránduló.

   Törlés
  2. Örülök hogy megoldódott a kutyus sorsa !!!

   Törlés