2012. június 8., péntek

Selyemszirmú

9 megjegyzés:

 1. Szép fotó, szép virág, szép színek.

  VálaszTörlés
 2. Csudajó növénykét hoztál nekünk ismét. Ezelőtt sosem hallottam még róla. Érdekes, hogy az egyik határozómban és több más honlapon is "sásbokor"-ként említik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az én határozó kézikönyvemben nem szerepel ez a virág. Az interneten egy kertészet honlapján sáskosbor néven szerepel és most hogy említed, rákerestem sásbokor néven is és úgy is szerepel szintén kertészet honlapján. Tanácstalan vagyok. Egyébként tavaly fotóztam először ezt a virágot és egy biológus hívta fel a figyelmem, hogy ritka faj és sáskosbor a neve.
   Egyelőre így hagyom a nevét és még nyomozok aztán meglátjuk.

   Törlés
  2. Szerintem nyugodtan maradjon sáskosbor a neve, a botanikusok amúgy is jobban szeretik a latin neveket, a magyar elnevezés "csak" a hozzám hasonló műkedvelőknek szokott fontos lenni :-)
   Botanikai kérdésekben egyébként szeretném figyelmedbe ajánlani a "Botanikai Fórumot", ahol sok segítőkész botanász megfordul. Az oldal a német cím ellenére magyar nyelvű: http://botanikaiforum.xobor.de/
   Ez itt pedig a Pázsitos sásbokor (Sisyrinchium bermudiana) oldala a fórum galériájában:
   http://bit.ly/LTgj9d

   Törlés
  3. Szerintem pedig a sásbokor a jobb, a kosborfélék (Orchidaceae) jellegzetes virágú orchideák, ez a növényke pedig a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozik, tehát megtévesztő volna kosbornak titulálni. Amerikából ideszármazott faj egyébként, Emil Pop 1966-ban még nem tudott róla, hogy Hargita megyében előfordulna.
   No, ezt jól "megtudományoztam" (a fiam kifejezése két éves korából).

   Törlés
  4. Köszönöm Szilárd. Kijavítom a nevet, én is úgy látom, hogy nem hasonlít a kosborokra, amelyek viszont nagyon hasonlítanak egymásra.

   Törlés