2012. június 8., péntek

Selyemszirmú

9 megjegyzés:

  1. Szép fotó, szép virág, szép színek.

    VálaszTörlés
  2. Csudajó növénykét hoztál nekünk ismét. Ezelőtt sosem hallottam még róla. Érdekes, hogy az egyik határozómban és több más honlapon is "sásbokor"-ként említik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én határozó kézikönyvemben nem szerepel ez a virág. Az interneten egy kertészet honlapján sáskosbor néven szerepel és most hogy említed, rákerestem sásbokor néven is és úgy is szerepel szintén kertészet honlapján. Tanácstalan vagyok. Egyébként tavaly fotóztam először ezt a virágot és egy biológus hívta fel a figyelmem, hogy ritka faj és sáskosbor a neve.
      Egyelőre így hagyom a nevét és még nyomozok aztán meglátjuk.

      Törlés
    2. Szerintem nyugodtan maradjon sáskosbor a neve, a botanikusok amúgy is jobban szeretik a latin neveket, a magyar elnevezés "csak" a hozzám hasonló műkedvelőknek szokott fontos lenni :-)
      Botanikai kérdésekben egyébként szeretném figyelmedbe ajánlani a "Botanikai Fórumot", ahol sok segítőkész botanász megfordul. Az oldal a német cím ellenére magyar nyelvű: http://botanikaiforum.xobor.de/
      Ez itt pedig a Pázsitos sásbokor (Sisyrinchium bermudiana) oldala a fórum galériájában:
      http://bit.ly/LTgj9d

      Törlés
    3. Szerintem pedig a sásbokor a jobb, a kosborfélék (Orchidaceae) jellegzetes virágú orchideák, ez a növényke pedig a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozik, tehát megtévesztő volna kosbornak titulálni. Amerikából ideszármazott faj egyébként, Emil Pop 1966-ban még nem tudott róla, hogy Hargita megyében előfordulna.
      No, ezt jól "megtudományoztam" (a fiam kifejezése két éves korából).

      Törlés
    4. Köszönöm Szilárd. Kijavítom a nevet, én is úgy látom, hogy nem hasonlít a kosborokra, amelyek viszont nagyon hasonlítanak egymásra.

      Törlés