2012. augusztus 4., szombat

A nagy kaland

Tegnap délután egy régi álmom vált valóra: medvét fotózhattam.
Délután 4óra 30perctől a naplemente utánig, 8 óra 30percig egyedül az erdő közepén egy 3 négyzetméter alapterületű lesben figyelhettem a vadon élő medvék életét. Csodálatos volt! Soha eddig nem tapasztalt érzések, pici félelemmel kevert nagy izgalom volt végig bennem ahogy figyeltem az erdő sűrűjéből a tisztásra kilépő gyönyörű állatokat. Úgy éreztem magam a kis kunyhóban mintha részévé váltam volna az igazi vad erdőnek és a medvék életének. Nagyon intelligens állatok ezek, a rangsor is megfigyelhető ami köztük ki van alakulva: egyik óvatosabb, figyelmesebb, másik agresszívabb, a harmadiknak már a megjelenése is félelmet vált ki a társaiból. A bundájuk színe sem egyforma, van kicsit fakóbb szürkés-barna, van egészen sötét, van amelyiknek a nyaka két oldalán világosabb színű folt van, másiknak a fején világosabb a szőrzet stb.
Igaz, hogy a fények nem voltak épp ideálisak fotózáshoz, mert amire a maciknak eljött a vacsoraidő addigra már nem sütött be a tisztásra a nap, de engem ez nem zavart. Az volt a fontos, hogy ott lehetek és tapasztalatot gyűjthetek egy következő fotózáshoz ami remélem az idén megejthető lesz lehetőleg egy kora reggel és délelőtt. De ez egy következő álom, alig merem remélni, hogy valóra válhat.
Íme a két legjobban sikerült fotó amit készítettem:

Az óvatos


Szemkontaktus a fehér foltossal

19 megjegyzés:

  1. ATYAÚRISTEN!!! És mondd csak egyedül voltál? Nem féltél? Jézus Mária, segíts! Hiába, hogy ezek még csak 1-2 éves bocsok, de akkor is! Micsoda karmok és lábak!!! És dejó fotók!!
    Csupa felkiáltójel a megjegyzésem :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyes egyedül voltam a lesben és őszintén mondom, hogy nem féltem. Az a pici félelem amit írtam csak annyi volt, hogy néha eszembe jutott, hogy vajon nem-e szottyan kedvük megnézni, hogy mi vagy ki van a kunyhóban. De csak egymással és a kajálással voltak elfoglalva én pedig a fotózással és gyönyörködéssel. Persze a kunyhó fele és vissza a kocsihoz, ami olyan 300méteres út volt az erdőben, nem voltam egyedül, de még így is jobban féltem mint a kunyhóban egyedül. Szuper volt!:-)

      Törlés
  2. gratula a kalandhoz,és a képekhez...az irigyed vagyok:)...

    VálaszTörlés
  3. Hát egy ilyen kalandra én is "befizetnék"!én is irigykedem!

    VálaszTörlés
  4. Remek fotók, ez tényleg nagy élmény lehetett!

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok de azért vigyázz, a medve nem játék !:)

    VálaszTörlés
  6. Jó kis kaland! De megérte ezekért a jó képekért.

    VálaszTörlés
  7. Excellent pictures.
    That must have been a great experience, to see such wonderful animals, so close, and in the wild.

    VálaszTörlés
  8. Egyszer én is kimentem, és beültem egy lesbe, aztán jót szundikáltam, de mackó őméltósága nem járt arra :) Jó hogy neked sikerült :D

    VálaszTörlés
  9. Nagy kaland és óriási élmény lehetett. Bátor vagy!

    VálaszTörlés
  10. Nagyszerű, ahogy kihasználod a lehetőségeidet. Nem sok fotósnak adatik meg, hogy medvéket saját élőhelyükön fotózzanak, és ehhez bizony nem csak szerencse kell. Jó képek!

    VálaszTörlés
  11. Ejha, ez aztán a fotós kaland! És mindezt egyedül. Azt hiszem közben én is arra gondoltam volna, hogy nem kukkantanak-e be a kunyhóba. Csodálatos de hihetetlenül erős állatok. Ha egyszer elgondol valamit, nehéz megállítani.
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  12. Hmmm, most nem azt mondom, hogy irigy kutya vagyok, de majdnem, Azért én is elgondolkoztam azon, hogy mi van ha a maci kiszimatol téged??? De a látványért és a fotókért megérte. Gratulal Erzsike,
    Üdv, Lehel

    VálaszTörlés
  13. Szervusz! Ez igen! Bátor lány vagy te! Azt hiszem fotózni aligha tudnék ilyen helyzetben. Nekem is azt mondták a szagvétel a legnagyobb ellenség. Minden elismerésem!

    VálaszTörlés
  14. Ez igen, remek fotók, tényleg nagy bátorságra vall tőled! Két éve 28 km-t túráztunk végig a Hargitán, először a medvéktől tartottunk nagyon, de a pásztorkutyáktól kellett félnünk :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapjában véve nem vagyok én olyan bátor valaki, csak nagyon elszánt voltam mert régi álmom volt a medvefotózás mégpedig úgy, hogy senki se türelmetlenkedjen, noszogasson hátulról.

      Törlés
    2. A pásztorkutyák tényleg majdnem annyira veszélyesek mint a medvék, mert csapatosan támadnak. A medve viszont ha idejében észrevesz és nincs a boccsa sem veszélyben akkor inkább elmenekül.
      A medvékről ezeket hallottam, de ezen a fotózásomon én is tapasztaltam, hogy pl. amelyik maci észrevette, hogy a kunyhó ablakát felemeltem és fotózok, az villámgyorsan befutott a sűrű erdőbe.

      Törlés
  15. Ez nekem is régi álmom. Szép képeket készítettél! Gratula!

    VálaszTörlés
  16. Csodas fotok! Gratula!
    Udv. Istvan

    VálaszTörlés