2012. december 27., csütörtök

Objektívajánló


Időnként meg szoktam nézni a blogom statisztikáját és azt tapasztalom, hogy a leggyakrabban megnézett bejegyzéseim a fotós felszerelésemmel kapcsolatosak. 
Régebb elkezdtem rövid tesztféleségeket írogatni az általam használt objektívekről, de aztán ez a dolog abbamaradt. Most, hogy az ünnepre való előkészületek és egy makacs torokfájás miatt két hetes szobafogságra ítéltettem, volt időm ezt a témát átgondolni és írtam egy kisebb összefoglaló cikket, csak a szubjektív tapasztalataimra helyezve a hangsúlyt.

Én az a hobbifotós vagyok aki objektív vásárlásnál az árat kritikusan szemléli. Egyrészt azért mert a fotózás nekem csak hobbi és ezért nem kifizetődő nagyon sokat költeni rá. Másrészt meg azért mert én is vallom, hogy jó képet nem csak a legdrágább felszereléssel lehet készíteni, de minden témához kell egy minimálisan szükséges eszköz amely nélkül a kép csak a fotós képzeletében készülhet el. Öt év alatt, mióta tükrös gépem van, kiépítettem egy objektívparkot, amely lehetővé tette, hogy az általam kedvelt fotós területeken tanulni és néha alkotni tudjak. Ez a következő objektívekből áll:

-Tamron 90/2,8 macro(fókuszmotor nélküli változat): kategóriájában az egyik legolcsóbb obi, de nagyon jó darab, ideális makrózásra, közelfényképezésre, portrézásra. Egyetlen negatívum lehet(engem nem zavar), hogy kissé hangos. Ajánlom

-Nikon AF-S 70-300/4,5-5,6 VR: ennél van olcsóbb is ebben a zoomátfogásban, pl. Tamron vagy Sigma vagy a Nikon nem VR-ese, de annyi jót olvastam róla vásárlás előtt, hogy gondoltam megéri a nem sokkal több pénzt. Remek obi, nagyon sokoldalúan használható: portrézás, madárfotózás, tájfotózás, vadfotózás. Persze mindezekre sokkal jobbak a fix, fényerős teleobik, de azok sokkal többe kerülnek. Hosszabb tesztem erről az obiról itt olvasható. Ajánlom

-Nikon AF-S 35/1,8: kategóriájában szintén a legolcsóbb, de remek objektívecske. Roppant gyorsan fókuszál és pontosan valamint halkan. Megfelelő beltéri fotózásra ahol az 50mm kicsit hosszú, akciófotózásra, életképekre. Ajánlom

-Nikon AF 50/1,8D: ezt a D7000-el vettem kitben(külön vásárolva is legolcsóbb a kategóriájában). Eredetileg nem akartam ilyen obit, mert gondoltam, hogy a 35mm-es kiváltja ezt és az is volt a terv hogy majd vadiújon eladom, de miután kipróbáltam változott a véleményem és azóta is előszeretettel használom közelfényképezésre a természetben, portrézásra és tárgyfotózásra is remek. Kicsit sérülékenynek látom felépítés szempontjából, sokkal gyengébb mint a 35-ös, nem árt vigyázni rá. Ajánlom

-Nikon AF 300/4: ez egy régi obi 1987-2000 között gyártották. Ez is legolcsóbb a kategóriájában, de mivel rég nem gyártják gondolom elég nehéz beszerezni direkt az eladótól kipróbálás lehetőségével. Én szerencsés voltam, mert egy fotós kollégától személyesen vásároltam eBay-es áron (az eBay-en mindig van ilyen obi eladó). Remek rajza van legtágabb rekesznél is, 1,4szerezővel is használható, csodásan mossa a hátteret, nem olyan nehéz és nagy mint a kategóriatársai de masszív fém tubusa van, olyan mint egy kis tank. Kissé lassan és hangosan fókuszál, mert a vázban lévő fókuszmotor működteti, ezért akció és sportfotózásra szerintem nem lenne jó. Leses madár és vadfotózáshoz akár gyengébb fénynél is remek obi, állvánnyal kell használni. Ajánlom

-Sigma 10-20/4-5,6: kategóriájában szintén a legolcsóbb. 10mm-en legtágabb rekesznél kissé lágy a rajza, de f6,3-nál már remek. Fókusza elég gyors és halk, de kevesebb fényben pontatlan sőt néha nem talál élességet. A D7000-el élőkép módban nem működik az autófókusz, de erre mások is panaszkodnak itt-ott a neten. Minden nyavalyájával együtt egyik kedvencem, szép színeket produkál, a rajza is jó, nincs CA. Tájfotózásra, épületfotózásra és életképekre is jó. Használtan szereztem be, ajánlom.

-Tamron 17-50/2,8: ez is kategóriájában a legolcsóbb, de szerintem a leggyengébb is egyben. Ha nagyon számít a pénz akkor nem rossz választás mert fényerős obi, de ha van lehetőség kicsit drágábbra akkor nem árt a Sigma hasonló obiját kipróbálni inkább. Én megszoktam már és nem bánom, hogy ezt vettem, de: kevés fényben nagyon nehezen fókuszál, a képszélek fele mosott képet produkál főleg tág rekesznél és van CA is. Általános használatra a nagyobb fényereje miatt jobb mint a hasonló zoomtartománnyal rendelkező kitobik, de összességében  nem ajánlom.

A fent említett objektíveket Nikon D80-al és D7000-el használom.

16 megjegyzés:

 1. Sokszor van hiányérzetem, amikor mások képeit nézem és nem tudom, hogy vajon mivel és milyen beállításokkal fotózták. Sokat lehet tanulni belőlük. A blogodon már többször olvastam az általad használt eszközökről, de ilyen teljes felsorolást még nem láttam. Érdekes olvasni és akaratlanul is összehasonlítani a Canon hasonló objektívjeivel. A fentiek közül nekem nagyon hiányzik egy makróobjektív, ezt a Tamront én is nézegettem már. Sok jót olvastam róla, és tényleg meggyőzőek a vele készített képek is. Versenytársa a Canon 100mm f/2,8 (aminek kétszer olyan drága stabilizátoros változata is van), de még várok a vásárlással... A Sigma 10-20 is vonzó darab (ennek is van drágább Canon változata), sokszor hiányzik a 17 mm-nél nagyobb látószög. Majd egyszer talán ez is lesz...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Tamron 90/2,8 egy olyan obi amely a makró elnevezés miatt igen speciálisnak tűnhet, de tulajdonképp portrézásra is tökéletes. Igaz, hogy csak kb 3m fölött tudja a 2,8-as rekeszt, de a 90mm miatt nem is kell túl közel menni a modellhez. Mióta nem közelképezek annyit(virágok, lepkék) megfordult már a fejemben, hogy eladjam, de sajnálom mert nagyon jó obi, amikor kell akkor ott van és nem kér enni(egyébként eddig már nyúztam eleget szegényt, nem mondhatom, hogy hiába ült a szekrényben).
   A Sigma 10-20 már két éves álom, de az idén sikerült megszerezni féláron, de teljesen újszerű állapotban.

   Törlés
 2. Annyit megállapítottam, hogy teljesen eltérő az objektív parkunk. Igaz én már lassan 30 éve építgetem, finomítgatom az enyémet, és mivel filmen kezdtem, ezért amikor dx-s digi vázaim voltak sem váltottam dx-s obikra. Tudtam, hogy előbb-utóbb a Nikon is kihozza a full frame vázait, és akkor feleslegesek lesznek. Szóval a D70/D200 pároson kicsit szenvedtem a nagylátóval (aztán beesett az ablakon egy alig használt 17-35/f2,8), de a D3 óta vissza tért a régi rend. Azaz majdnem... Mert a digi világ sokkal precízebb objektíveket követel, mint annó a filmes tette. Így lassanként le kell cserélgetnem a D sorozatú objektíveget G sorozatúakra. Egész jól haladok vele. Az 50/f1,4D -től nem volt nagy szívfájdalom megszabadulni, ellenben az 50/f1,4G-t nagyon élvezem. Gyors és éles. Most jön a 85mm cseréje. Az egy kicsit nagyobb falat lesz. :)
  Szép fényeket és sok szép fotót kívánok az új esztendőre is. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindig tanul valamit az ember. Eddig nem érdekelt, hogy mi a Nikon objektívek jelölésében a D és G. A gépem használati utasításában írja, hogy a G típusúaknál nincs az obin rekeszállító gyűrű, a D típusúaknál van. A neten is kutakodtam ez ügyben, ott azt találtam, hogy a G-sek nem működnek a régebbi Nikon fényképezőgépekkel a rekeszállító gyűrű hiánya miatt, az új gépekkel mindkét típus működik. Hogy van-e különbség pl. képalkotás terén a D-s és G-s obik közt, erről nem találtam infót, de ha te mondod, hogy igen akkor elhiszem és ismét tanultam valamit.:-)

   Törlés
  2. Igen van, de nem biztos, hogy választottam szét a D és a G betűkkel a dolgot. Egy biztos, az újak élességállítása nagyságrendekkel gyorsabb és pontosabb is, sőt a CA-juk is sokkal kezelhetőbb. Az 50/f1,4 esetében pedig 1000%, hogy élesebb is a G jelű. F2,8-tól kezdődően versenyben van talán még a 105VR mikro-val is. (Pedig az már valami). Amúgy a N (Nanokristály bevonat) jelölésűek esetében számíthatsz a legjobb felbontásra/élességre.

   Törlés
 3. Nem véletlen, hogy szorgalmasan olvassuk a felszerelésekről szóló hiteles írásokat. Olyan dömping van objektívekből, és olyan nagy minőségbeli és árbeli különbségek vannak, hogy kezdő fotós legyen a talpán, aki egyedül eligazodik ebben a dzsungelben. Tehát köszönet!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örvendek, ha tudtam segíteni.
   A minőségbeli különbség nem is olyan nagy szerintem mint az árbeli egyes esetekben. Mindössze arra kell vigyázni, hogy elkerüljük a legendásan rossz objektíveket, ez után már az ár el tud igazítani abban, hogy az ember mit engedhet meg magának.

   Törlés
 4. Sigmával pontos a fókusz? Mert én is szeretnék egy nagylátót d7000-re, de még nem tudom, mit vegyek.

  VálaszTörlés
 5. Igen pontos, csak ahogy írtam a bejegyzésben, gyengébb fényben vagy ha nem talál kontrasztos részt akkor nehezen talál fókuszt. Élőkép módban nem működik az AF, ez a régebbi kiadású példányoknál szervizben javíttatható és a most gyártottakban gondolom már nincs ez a gond.

  VálaszTörlés
 6. Nekem canon esetében bejött a Tamron 17-50. Kicsit kávédarálós volt a hangja, és tényleg kevés fényben tévesztett, de abban a kategóriában nagyon jó. Természetesen képstabi nélküli. De már eladtam és van sokkal jobb objektív helyett :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az enyém is a képstabi nélküli. Persze, hogy ebben az árkategóriában ezek a hibák elnézhetőek, de azért mégis az a véleményem, hogy aki esetleg még nem vette meg az válasszon kicsivel jobbat és persze drágábbat ha teheti. Én egyelőre nem tervezem lecserélni, mert ha eladnám akkor az érte kapott pénzhez még egy annyit hozzá kéne tegyek ha egy jobbat szeretnék venni. És különben is általában a gyengébb cuccokat ha használtan veszi valaki majdnem ingyen szeretné...

   Törlés
  2. Mivel én full frame-s gépre váltottam így nem jó az APS-C-s objektív, csak ezért adtam el, de félelmetes az értékvesztése. Fél áron tudtam csak eladni az objektívet. Három objektívemből kettő( canon 70-200 F4 L és canon 24-105 F4 L) még mindig értékálló pedig már 2-3 évesek, kb. 15% csak az értékvesztésük.

   Törlés
 7. Kedves Erzsébet,

  en kezdő vagyok a tükrös világban, egy uj d90 es 18-105mm kitobival.
  Honnan erdemes hasznalt obikat nezni?

  Koszi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves gzsylm!
   Ha teljesen kezdő vagy akkor ajánlom neked egy másik bejegyzésemet elolvasásra:http://www.kozmaerzsebet.blogspot.ro/2011/02/milyen-objektivet-vegyek.html
   Ha mégsem vagy már teljesen kezdő akkor ajánlom, hogy használt obit legjobb ismerőstől venni, mert az nem csap be. Ha nem ismerős az eladó, de meg tudod nézni az eladásra szánt objektívet és ki tudod próbálni akkor ez is remek dolog és aránylag biztonságos. Ebben az esetben a következő cikkben leírtakra kell figyelni: http://fotozz.hu/cikket_megmutat?cikk_ID=75
   Hogy honnan érdemes? Rengeteg apróhirdetéses oldal van a neten ahol használt fotós cuccokat hirdetnek. Ott megkeresed a szükséges darabot és lehetőleg személyesen veszed át. Vagy a Google-ba ha beírod, hogy "eladó xy objektív"(pontos megnevezés kell persze az obira) vagy ha Romániában élsz akkor "vand Nikon xy" akkor kidobja a találatokat. Magyar oldalak: vatera, apród stb. román oldalak: okazii, nikonisti, foto-magazin, facebookon: Anunturi foto (vanzari-cumparari), Photo equipment second hand, stb. Sajnos nem tudom hol élsz, ezért konkrétan kevésbé tudok válaszolni...
   Ha nem tudod átvenni személyesen az objektívet akkor a szerencséden és az eladó becsületességén múlik, hogy jó vásárt csinálsz-e.
   Én a Sigma obimat egy teljesen idegen román embertől vettem, a hirdetésére a foto-magazin oldalon találtam rá. Kértem, hogy küldjön képeket az objektívről, hogy lássam legalább, hogy hogy néz ki. Küldött is készségesen és megnyugtatott, hogy remek állapotban van az obi, nem leharcolt, hibátlanul működik. Így is volt, korrekt, becsületes emberrel akadtam össze szerencsémre.
   Van egy híres amerikai oldal is ahol lehet vásárolni, éspedig az ebay.com, de én ott még nem vásároltam és nem is mernék ezért nem is ajánlhatom.

   Törlés
 8. Kedves Erzsébet,

  Zsoltnak szólítanak, Csíkban születtem, Szeredában. Marosvásárhelyen élek. Teljesen kezdő nem vagyok, de dslr-en csak 1 hónapja van.
  A román oldalak egy részét ismerem. A gépemet egy mvh.i illetőtől vettem, Sz Csabától, aki egy becsületes személy.
  Még meg kell tanulnom fotósan látni... de ha egy jó obit kifognék, akkor azt megvenném.
  Makrófotókat szeretnék, korábban is a fuji s5600-al próbáltam művészkedni, és szeretnék vadakat is fotózni, már terveztem őzhívót vásárolni. :)
  Egyelőre a kitobim van azzal tanulgatok: esti hegyi fotókat, tájat. És még a raw-szerkesztést is tanulgatom.
  Néhány fotó, egyelőre ez vagyok, tanácsokat szívesen fogadok: https://picasaweb.google.com/gzsylm/NikonD90

  Kösz, Zsolt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vadfotózásra és makrózásra is több objektív használható. Drágább és olcsóbb megoldások vannak, értelem szerűen a drágább megoldás a jobb.
   Vadfotózásra már használható egy 70-300mm-es hobbi teleobi is, ez az olcsóbb megoldás. Egy fokkal drágább megoldás a hosszabb véggel rendelkező telezoom, pl. Nikon 80-400 VR, Sigma 50-500mm, Sigma 150-500mm, Tamron 200-500mm, stb. ezek változó fényerejű darabok. A legdrágább megoldás a fényerős teleobjektív (min. 300mm, f4 vagy f2,8), itt árban határ a csillagos ég.
   Makrózásra a legolcsóbbak a közgyűrűk, fordítógyűrűk(ezekről nem nagyon tudok információval szolgálni, mert én nem használtam ilyesmit) és előtétlencsék. A makróobjektívekkel lehet a legjobb eredményeket elérni. Makróobiból olyant kell választani amely 1/1-es nagyításra képes. Olcsóbb makróobi a Tamron 90mm, Nikon 60mm, Nikon 40mm, Sigma 105mm stb., drágább a Nikon 105mm VR makró.

   Törlés