2012. június 10., vasárnap

Fehér szirmok

8 megjegyzés:

  1. Igen, virág szezon van :-)
    Nagyon szép! Tippelek: hatszirmú csillag patymalag :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Én még tippelni sem merek, nem tudom mi a neve. Nem találtam meg a Vadvirágok című könyvemben.
      Ha valaki tudja segíthet. Nagy méretű növény. Ez a részlet a kb. 150cm magas, karószerűen álló szárán oldalirányba növő kisebb ágacskákon lévő kis virágocskákat ábrázolja. A levelei 25cm körüli nagy hosszúkás levelek, a szár tövében a földhöz közel helyezkednek el egy csoportban körkörösen a szár körül. Kezdetben a nagy levelek nőnek ki a földből a még elég alacsony fűben igen feltünően, aztán június elején nő ki a magas(kb 150cm) szár és kivirágzik. Ivóban van ilyen a telkünkön eléggé nedves helyen.

      Törlés
    2. Ezt a növényt véletlenül ismerem, nekem is van egy hasonló fotóm a fehér zászpáról (Veratrum album) :-)
      Nagyon fotogének ezek a kis virágai.

      Törlés
    3. Hálás köszönetem.:-)
      Már tavaly is kerestem, kutattam, hogy milyen növény lehet ez, de sehol nem akadtam a nyomára. Látom a neten(wikipédia) van róla írás.

      Törlés
    4. Nem voltam elég alapos és körültekintő, mert most elővettem egy régi, kopott, csak rajzokat tartalmazó gyógy- és fűszernövényes könyvünket és megvan benne a zászpa. Csak hát ugyebár az ember a csicsás új kiadványokat kedveli inkább, de ezentúl nem leszek rest és mindkét könyvet böngészni fogom.

      Törlés
  2. Növényhatározáshoz én újabban az "Új magyar füvészkönyvet" használom. 2 kötetes, egyikben csak határozókulcsok, a másikban csak ábrák (vonalas rajzok) vannak. Szerintem nagyon szép és alapos munka, élvezet forgatni. Nem mellékesen az ára is elviselhető, a 2 kötet emlékeim szerint megáll 6000 Ft alatt.
    Egy rövid leírást itt találtam:
    http://webshop.animare.hu/uj_magyar_fuveszkonyv+162870.html

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű virág, én sem ismertem.
    Nagyon hatásos az átlós komponálás és a kis DOF.

    VálaszTörlés