2009. augusztus 10., hétfő

Bridge vagy DSLR

 
A blogomban szeretném leírni pár tapasztalatomat a fotózással kapcsolatban. Nem a profi fotósoknak fognak szólni az ehhez hasonló bejegyzéseim, hanem a hobbifotósoknak és azok közül is a kezdőknek.

Egy kezdő hobbifotósnak, aki körültekintően és nem két napra szeretné a felszerelését beszerezni nagy fejtörést jelent a megfelelő fotómasina kiválasztása. Nekem is nagy gondot okozott ez a dolog annakidején és sajnos rá is fizettem a tapasztalatlanságomra.

A család első digitális gépét 2005-ben vásároltuk családi fotózásra. Egy Sony DSC S80-as 4 megapixeles gép, még mindig működik, a gyerekek használják kirándulásokon, mert kicsi és nem is nagyon értékes, ha el talál kallódni. Rengeteg képet készítettem én is vele, azzal a géppel tapasztaltam meg a digitális fotózás előnyeit. Az elején nagyon meg voltam vele elégedve, de egy idő után (két év) a gép korlátaiba ütköztem, amikor már nemcsak családi fotózásra, hanem makrózásra és tájképek készítésére is szerettem volna használni.

Akkor kezdtem gondolkodni azon, hogy jó lenne egy komolyabb gép. Az volt az álmom, hogy szép, zajmentes, éles természetfotókat tudjak készíteni. Logikusan a kompakt kategória után a bridge következik, tehát ennek a kategóriának a gépeit vettem górcső alá. És ez lett a vesztem. Jobban tettem volna, ha egyből a belépő szintű tükörreflexesek közül választok, de azokat túl drágának és nagynak találtam. Különben is nagy hiba volt a gépek méretét nézni, de erre is utólag jöttem rá.

Több tulajdonság szerint vizsgáltam meg a csúcskompaktokat egy bizonyos árkategóriában, amit különböző tesztekből, adatlapokból néztem ki. A Canon S3 IS-re esett a választásom. Sajnos elég rövid használat alatt rá kellett jönnöm, hogy ez a gép nem teljesíti az elvárásaimat. Legelső panaszom a már 200-as érzékenységnél fellépő magas zajszint volt. A zoomtartománya jó lett volna, de sajnos 7-8 szoros optikai zoom felett már nem produkált jó képeket és a zoomtartomány végén már borzasztó gyengék, életlenek a képei. Beszereztem hozzá egy Canon 500D makrólencsét is, amivel elég éles makrókat lehetett készíteni, de ekkor meg a gép lassúsága kezdett bosszantani. Egyébként a makrólencse nélkül olyan éles fotót amilyent szerettem volna soha nem tudtam készíteni, pedig állvánnyal is próbálkoztam pl. tájképeknél. Megfelelő gép csendéletek, portrék, absztrakt fotók és közelképek készítésére, de nekem a természetfotózás volt az álmom. Egyetlen jó pontja, hogy remek mozgóképeket lehet vele rögzíteni jó hangminőségben a kártya kapacitásáig és filmezés közben is lehet zoomolni. Most is erre használjuk, ha alkalom adódik. Szerintem a bridge gépek semmivel nem nyújtanak jobb képminőséget mint egy jó kompakt, mindössze nagyobb zoomtartományt és több manuális beállítási lehetőséget.

Ha a bridge kategória felső szegmensét is megvizsgáltam volna, de nem tettem, mert árban és méretben már a belépő szintű tükrösökkel vetekednek, akkor a Panasonic DMC FZ 30 mellett döntöttem volna. Képzaj szempontjából szintén problémás darab, de gyönyörű, borotvaéles makrókat lehet látni amik vele készültek különböző fotós oldalakon. De örvendek, hogy nem vizsgáltam meg a Panasonicot is, mert előbb utóbb, talán kicsit később mint az S3-as esetében de annak is elértem volna a határait.

A Canont talán egy fél évig használtam 2007-ben, amikor arra döntöttem, hogy váltok tükrösre, veszteség ide vagy oda, mert az S3-as egyáltalán nem elégíti ki az igényeimet. Ekkor már úgy gondoltam, hogy ha már tükrös, akkor nem a legolcsóbb, hanem egy Nikon D80 kell nekem, megint nem akartam csalódni. Most már tudom, hogy egy belépő szintű is jó választás lett volna, pl. egy Nikon D40, vagy D40x, esetleg Canon 450D mert az érzékelőjük ugyanakkora és az optika pedig olyan amilyent veszek hozzá, de így sem bántam meg a választásomat, sőt. Most úgy érzem, hogy a gép határait még jó sokáig nem fogom elérni és remélem, hogy jó sok expót kibír még. A súlya és mérete, főleg ha a Nikon 70-300mm-es VR objektívet teszem rá, bizony eléggé férfias, de a hibátlan minőségű képek, amiket készíteni tudok vele feledtetik ezt a kis hátrányt. Egyébként sem viszem teleobival hosszú gyalogtúrákra, vagy családi kirándulásokra, hanem leshelyről fotózok madarakat. A kitobjektív pedig egy nagyon kellemes darab, amivel lehet túrázni, kirándulni, kicsi és könnyű, valamint a zoomtartománya megfelelő, képminősége is nagyon jó. Épületfotózásra, tájfotózásra, portrézásra és életképek készítésére ideális, rendezvényeken is ezt szoktam használni.

Tehát tapasztalataim alapján azt tanácsolom a komolyabb kezdő hobbifotósoknak, hogy a bridge kategóriát felejtsék el és ha van lehetőségük akkor inkább egy belépő szintű vagy középkategóriás tükörreflexesbe ruházzanak be. Persze vannak ellenvélemények is, amelyek úgy szólnak, hogy a tükörreflexes egy csapda, mert objektíveket kell hozzá vásárolni, ami igaz is akkor, ha az ember ész nélkül szórja a pénzt. De a racionális hobbifotós meg tudja állapítani, hogy hol a határ és csak annyi objektívbe ruház be amennyire szüksége van és olyan árkategóriájúba, amit ki tud fizetni és még nem tartja túlzásnak igényeihez képest. Ezzel megfelelően ki tudja tolni a gép határait. De hadd lám ezt próbálja megtenni egy bridge felhasználó, aki ha kinőtte gépét, akkor már csak egy új gép beszerzésével tud továbblépni. Egy belépő szintű tükrös ára olyan szinten van jelen pillanatban mint a legjobb bridge gépé, de képminőség terén még a kitobival is jóval felülmúlja azokat. Tehát, ha a kitobin kívül nem akar más obit venni a géphez, akkor is jobban jár a tükrössel a jobb képminőség, a könnyebb kezelhetőség, a minden téren tapasztalható gyorsaság miatt.

És, ha azt kérdi tőlem valaki, hogy melyik márkát válassza, akkor a válaszom az, hogy Nikon, Canon vagy esetleg Pentax. De ebbe a témába már nem szeretnék belemenni.

Remélem tudtam segíteni valakinek a bejegyzésemmel, mert a döntés nem egy könnyű dolog a nagy választék miatt amely a digitális fényképezőgépek világát uralja manapság. A gyártóknak pedig minden gép eladó, egyik kategóriát sem részesítik előnyben a másikkal szemben, a vásárló kell eldöntse, hogy neki mire van szüksége.

21 megjegyzés:

  1. Nos kedves kolléga nagyon köszönöm ezt a bejegyzést, rengeteget segítettél vele. Olyan ez mintha magam tettem volna fel ezt a kérdést pont neked. A vicc az egészben hogy jelen pillanatban egy dsc s80 boldogtalan tulajdonosa vagyok, a gép tökéletesen működik, de már nem tud újat mutatni a számomra. Napok óta azon rágódom hogy milyen gépet kellene venni helyette és már majdnem megvettem a pentax x70-et, majd a canon sx10 -et, de úgy látom jól tettem hogy nem. Harmadik gondolat egy pentax k-m volt illetve alighanem annál is maradok. Hála neked megúszom a felesleges vásárlást, egyből olyan gépet veszek melyet hosszú-hosszú időn át használni fogok.
    Ezer köszönet!

    VálaszTörlés
  2. Tényleg sok jó infó van benne a kezdő bizonytalanok számára!:D

    VálaszTörlés
  3. Leyo
    Nagyon örvendek, ha a választásban segítségedre lehetett a bejegyzésem, épp ezzel a céllal írtam.

    VálaszTörlés
  4. Szia Gabesz
    Annakidején én sajnos nem kaptam egy épkézláb tanácsot, most én próbálok adni annak akinek szüksége van rá.:-)

    VálaszTörlés
  5. Láthatóan jól választottál, s szerintem, már össze is "értetek" a géppel!

    VálaszTörlés
  6. Igen, egyre jobban megszeretem és azért "imádkozom" hogy jó sok expót kibírjon még.:-)

    VálaszTörlés
  7. Szia erz!
    Milyen információkkal rendelkezel az expószám korlátairól? A kis Canonomban 10.000 körül járok 15 hónap alatt,és nem érzem, hogy rosszalkodna!
    A leírás egyébként tényleg jó! Szerintem mint cikket, küld el NTH-nak, jó lenne gy ilyen összefoglaló a FV-is. Egyébként nem tudom, hogy mennyire vagy a masináddal egy hullámhosszon, de biztosan jól passzoltok egymáshoz.
    Én is úgy gondolom, hogy lassacskán a masinám keretibe ütközöm (Canon A590 IS). Elkezdetem nézegetni a kínálatot, de igazából nincs egyenlőre semelyikre sem pénzem! A lehetséges befutó az Olympus E-520 dupla obival, de az is 210.000.- Szeretnék akkor már mondjuk egy macro obit is. Abban a 35mm vagy a 50mm-es tetszene, de a hosszabbik itthon 150.000.- fölött van, esetleg külföldről 85.000.- belehetne szerezni! Na egyenlőre az DSLR álmaim ezek, aztán majd meglátom, hogy a kiindulóponthoz képest mi fog egyszer megvalósulni!
    ÜDV.: anTi

    VálaszTörlés
  8. Szia anTi!
    Kompaktoknál úgy tudom nem az expószám határozza meg a gép élettartamát.
    A masinámmal nagyon jól összebarátkoztam a két év alatt, remek gép. Ha még mindig gyártanák akkor most is melegen ajánlanám bárkinek aki hobbiból akar komolyabban fotózni.
    A DSLR álmaiddal kapcsolatban azt ajánlanám, hogy inkább nézz szét a Nikon vagy Canon belépő szintű gépek között, mert az Olympusnak kisebb az érzékelője, ami zajosabb képet eredményez. Nekem az a véleményem, hogy a tükörreflexes fényképezőgépeknél a legfontosabb amit meg kell fontolni választáskor az a szenzor mérete és tipusa valamint az elérhető objektívpark. A többi extra, amilyen pl. a beépített stabilizátor, az élőkép, a szenzortisztítás stb. mind csak marketingfogás(de ez a Nikonokban és Canonokban is megvan). A jó kép előfeltétele a jó szenzor és a jó optika, és ezekben a Nikon és a Canon mindenképp előrébb jár az Olynál. És vannak olyan árban beszerezhető belépő szintű Nikonok pl. a Nikon D3000 vagy Nikon D5000, és Canonok pl. Canon 1000D vagy Canon 450D mint az olympus E-520. Tehát ajánlom ha már DSLR-re akarsz áttérni akkor ezeket fontold meg. És mégvalami: a szenzor legyen C-MOS ne CCD, mert a C-MOS zajtalanabb.
    Köszönöm a látogatást!
    Erzsébet

    VálaszTörlés
  9. Kedves fotós Nagyon szépek a fotóid! De volna egy apró észrevételem! Megdöbbenve olvastam ezt a modatodat! "Olympusnak kisebb az érzékelője, ami zajosabb képet eredményez." Ezzel így abszolut nem értek egyet, hiszen a 4:3-as technika teljesen más méretekkel és elvárásokkal "üzemel"! Kérdésem: Láttál-e már Olympus+Zuiko géppel készített fotókat? Csak egy zajosabb fotót mutass és elhíszem Neked amit írtál! Addig sajnos a kijelentésed, csak egy hibás elképzelés! Üdv. És további szép képeket kívánok!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Erzsi!

    Szinte az én törénetemet írtad le, igaz, nekem Fuji finepix s5700-es van, amit kezdek kinőni, illetve váltani szeretnék. Jelenleg a Nikonok felé kacsingatok, de mire összejön a pénzem, biztos lesznek újabb és jobb belépő tükrösök. Az obikról is tudnál írni egy pár szót? Mert komoly árak vannak ott is, és nem mindegy, hogy mit választ az ember.

    Köszönöm! hkati

    VálaszTörlés
  11. Szia Kati!

    A Nikontól ne engedd magad eltántorítani. Lehet, hogy megpróbálok valamit írni az obikról is, de magasszintű obitesztet semmiképp ne várj, mert olyant nem tudok írni. Azokról a hobbi objektívekről, amelyek nekem is vannak azonban fogok írni pár szót.
    Örvendek, ha a bejegyzésem a segítségedre lehetett.:-)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon egyetértek azzal, amiket a bridge-dslr témáról írtál. Amikor elkezdtem a digitális fotózást, magam is úgy döntöttem, hogy nem megyek bele a bridge-csapdába. Jó ugyan a nagy zoom, de láttam az ilyen géppel készített képeket, és a tele állásban készült fotók nem győztek meg. Lágyak, rossz minőségűek voltak. Ezért döntöttem inkább egy csúcskompakt mellett (Canon Powershot G10), aminek összehasonlíthatatlanul jobb képminősége van, mint a legtöbb bridge gépnek (igaz, van aki ezt a kis kompakt gépet is bridge-nek hívja, de ez egy másik téma, amibe itt nem megyek bele).

    És az is igaz, hogy a belépőszintű tükörreflexesek szinte minden igényt kielégítenek ma már, a képminőségük jó, s innetől kezdve az objektív a lényeg, ahol a határ (árban) a csillagos ég...

    VálaszTörlés
  13. Kösz, segítettél, átugrom a bridge-et :-)
    Üdv
    Tóth Tamás
    tt013@citromail.hu

    VálaszTörlés
  14. Hm, hasonló dilemmák nálam is... S5600-ról kéne váltani, de nincs pénz.
    Vaószínű S9600 lesz, ha már valami nagyobb kell, de sajnos az sem tud annyival többet mint kéne...

    D3000 és 450D is drága még használtan is, nem beszélve arról hohy +1 obi és +1 vaku is kellene, így meg majd' 200e lenne :(

    VálaszTörlés
  15. "Vaószínű S9600 lesz, ha már valami nagyobb kell, de sajnos az sem tud annyival többet mint kéne..."

    Ez igaz. Mindössze a mérete nagyobb, az érzékelője is egy kicsit, kézi zoomgyűrűje van és 9,2Mpixeles. Ez szerintem sem elég előny ahhoz hogy megérje váltani.
    Inkább gyűjts még egy ideig és vegyél egy belépő szintű Nikont.

    VálaszTörlés
  16. Ide néztéle be?
    http://www.fotosokvilaga.hu/apro/

    VálaszTörlés
  17. Erzsinek mindenben tökéletesen igaza van! Én a téma fél évig tartó alapos tanulmányozása után hoztam meg a helytelen döntésemet, és vettem egy Oly PL1-et. Ezt OlyOlyOly bejegyzéséhez írom. Had egészítsem ki a tapasztalatommal a DSLR választós ügyet, annyiban, hogy a mikro 4/3 is átugorható annak aki akár hobby szinten szeretne igényes képeket. Én eddig tökéletesen meg voltam a kompakt csodáimmal, de mindíg vágyakoztam egy jobb gép után. Rémisztett a DSLR mérete és súlya, de így sem lett könnyű a fotós táskám. Arra viszont nem is gondoltam, hogy a képzajra ennyire érzékeny leszek. Egyszer már a szervízbe is visszavittem a gépet, hogy rendben van-e ez így. Csináltak néhány tesztfotót és utána simán kicserélték az érzékelőt. Persze utána sem lett jobb. Ebből arra gondolok, hogy nem ehhez voltak szokva. Ez ennyit tud. Egy nagyságrenddel jobb mint a kompakt, ez tény, de kb. csak fél úton van a DSLR felé. Azon túl a kijelzőben nappal semmit sem látni, csak az automatikára lehet hagyatkozni. Megbékéltem vele, de rossz lelkiismerettel kértem a Jézuskától hozzá egy 70-300-as obit. Amúgy klasszak a madaraid, végül is azért keveredtem ide, mert nem tudtam elképzelni, hogy hogyan lehet ilyen szép képeket készíteni. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm Öregsas.
    Ha már megvan a géped és objektív is hozzá akkor békülj ki vele és használd arra amire a legjobb eredménnyel lehet. Egyébként utómunkával is lehet csökkenteni a zajt ha annyira zavar.

    VálaszTörlés
  19. Szia Erzsébet!

    Szépek a képeid, a d80 és a hozzátartozó obi parkkal, tényleg szép képeket lehet lőni. Viszont a olympus dslr gépeknél egy picit tévedsz, ugyanis nem ismered se a rendszert, se a gépeket. Nekem most d5000 van, 18-105vr, illetve 55-200 vr. Én is nikonra váltottam, de okkal. Előtte egy olympus e510-es gépem volt, ami nagyon szép képeket csinált, és csinál is a boldog tulajdonosának. Mikor átváltottam d5000-re akkor jöttem rá, hogy bizony a az e510 sem volt nagyon rosszgép. Értem ezt kezelhetőség, képélesség, színek, zaj stb. A váltásra visszatérve, azért cseréltem, mert az olympus leállt a dslr gépeivel. Magyarul lassan nem gyártanak hozzá semmit, ami meg van is az csak a használt piacról szerezhető be, illetve ott is vagy van vagy nincsen. A d5000 imádom, mert egy nagyon jó kis gép, ugyan még szokjuk egymást, de lassan "összeérünk". Remélem egy válasz elejéig megtisztelsz!
    Üdvözlettel:

    Zoltán
    emil:zoolone@gmail.com

    VálaszTörlés
  20. Szia Zoltán!

    A cikkben nem is említettem az Olympus tükrösöket pont azért mert nincs velük kapcsolatban tapasztalatom. Mindössze AnTinak ajánlottam, hogy ha már tükröst akar akkor ne Olyt hanem inkább Nikont vagy Canont vegyen. Ott is azt említettem, hogy szenzor és optika terén a Nikon és Canon előrébb jár az Olynál. Lehetséges, hogy a szenzort tekintve, ahol a zajosságra gondoltam, tévedtem, de a kiegészítők és pontosabban az optikák terén te magad is megerősítetted a véleményemet. De persze nem akarok e téren senkivel vitába szállni. Minden esetre aki az én tanácsom alapján Nikon vagy Canon tükrösbe ruház be nem fog rosszul járni.
    Azóta fejlesztettem az objektívparkomat egy Nikon AF 300mm f4-es optikával(régi obi remek állapotban, kb. 20 éves lehet és tökéletesen működik a D80-al), ami kevesebb mint fele annyiba került mint egy új Nikon AF-S 300mm f4 és nagyon meg vagyok vele elégedve. Nem tudom az Olynál vannak-e ilyen lehetőségek, de amint írod nincsenek. Tehát ismét csak egy jó pontot tudok ennek kapcsán adni a Nikonnak. Ha érdekel megnézheted, az e téli madárfotóimat mind a Nikon AF 300mm f4-es obival készítettem.
    Na de egyre inkább kezdek rájönni, hogy a jó kép alapja a jó fotós és nem a jó gép illetve szupermodern optika. Persze egy alapfelszerelés mindenképp kell amiből egy jó fotós remek dolgokat tud kihozni.
    Örvendek a blogomban tett látogatásodnak és a megjegyzésednek is. Jó fényeket kívánok neked és legyen minél több örömed az új gépedben.:-)

    VálaszTörlés
  21. Köszönöm az összefoglalást, lényegre törő, kb. 6 éve van egy Canon S2 IS gépem, minden előnyét és korlátját helyére tette az írás

    Tamás

    VálaszTörlés