2009. december 8., kedd

Manfrotto 7303YB állvány

A fotós felszerelés egyik fontos kelléke a háromlábú fotós állvány, amit nagyon sokan, köztük én sem szeretek használni és főleg cipelni magammal. Tájfotózáshoz, éjszakai felvételekhez, tűzijátékfotózáshoz, hosszú záridős felvételekhez, makrózáshoz azonban legtöbbször elengedhetetlen. Én legfontosabb tulajdonságának azt tartom, hogy könnyű és összecsukott állapotban kicsi legyen, a teherbírása legyen a felszerelésemnek megfelelő valamint könnyen és gyorsan lehessen kezelni. Na és persze ne legyen nagyon drága.:-) Ezeket a szempontokat figyelembe véve választottam a Manfrotto 7303YB tipusú állványt, és nem csalódtam, a követelményeimnek tökéletesen megfelel.

És most írok egy pár sort a tapasztalataimról, hátha valakit érdekel, hisz állványok terén is zavarba ejtően nagy a választék.

Egyetlen pici kellemetlen meglepetést szerzett, amit másképp képzeltem a működésében, éspedig: a gömbfej lezárt állapotban nem forgatható el a tengelye körül, csak ha feloldjuk és akkor a gép helyzete is megváltozhat. Ez panorámázáskor lehet hátrány, de szerintem nem vészes, hisz van aki kézből is remek panorámákat készít. Egyébként azt hittem, hogy van valami lehetőség a fej körbeforgatására lezárt állapotban. Na ennyi ami nem épp pozitív, továbbá csak jó dolgokat írhatok.

A legsúlyosabb obimmal is próbáltam, amely a géppel együtt 1,5kg. Az aránylag kicsinek mondható gömbfej (a gömb átmérője kb.2,5cm) meglepően stabilan tartja a másfél kilós cuccot, bármilyen szögben rögzíthető és nem "kókad" le idővel sem.
Könnyen és gyorsan kezelhető ez a fajta fej, azért is választottam ezt mert természetfotózásra jobb mint a 3D és másfajta fejek. Nincsenek fölösleges karok meg ilyesmik amibe bele lehet akadni. Egyetlen kis kar van amivel a gömbfej zárható, így a gépet bármilyen pozícióba lehet állítani. Ezen kívül van egy gyorszár amivel a középtengely fixálható illetve oldható fel. Ez utóbbi kezelése gyenge női kéz számára gyakorlást igényel, de én máris begyakoroltam pár óra használat alatt.
Nincs a fejen cseretalp ami a gép gyors eltávolítását tenné lehetővé, de nekem nem is nagyon hiányzik, mert csak egy gépet használok. A kerek talp amire a gép csavarható fel fixen áll, legalább nem veszítem el.:-)

A lábak a technikai leírásban szereplő átmérővel rendelkeznek, minden pontosan talál, ami oda le van írva. A lábakat teljesen kihúzva és a középtengelyt legalacsonyabb állásba téve rezzenéstelenűl tartja a gépet, a fényképezőgép zárszerkezetének működése nem rázza be. Ezt 300mm-en és 10-20másodperces expóidővel is kipróbáltam időzített expóval és remek éles képek lettek. A lábszekciók gyorszárral(nem csavarmenetes) rögzíthetők a megfelelő pozícióban.
A középtengely megfordítható és így a gép egészen a talaj közelében is rögzíthető, ha a két legfelső lábszekciót használjuk. A lábak ekkor 52fokos szögbe állíthatóak, hogy lehessen a géphez férni és olyan stabil, hogy bármilyen kényes makrófelvételt borotvaélesen el lehet készíteni, berázás veszélye semmi esetre nem fenyeget.

A szerkezet kicsi és könnyű és ugyanakkor megfelelően stabil, ami nekem a fő szempont volt. Egyszerű kezelése miatt is szeretem, bárhova magammal vihetem, és ez fontos, mert egy állvány csak akkor tudja betölteni a szerepét, ha kéznél van.

Van valami amit nem említenek a leírások pedig szerintem jó dolog, hogy a középtengely vége a gumidugó alatt ki van fúrva, ide lehet táskát vagy egyebet akasztani, hogy még stabilabb legyen használat közben. Hordtáska is van vele, ami vállon is hordható, de én a fotós hátizsákom aljára szoktam rögzíteni.

Dióhéjban ennyi. Azt nem igérem, hogy pár év múlva még írok a tapasztalataimról, esetleg ha valami rossz hírem lenne, vagy ha nagyon hamar elromlik és le akarnék bárkit is beszélni róla.

A technikai adatok a következők:

- Méret összecsukott állapotban: 48.5cm
- Legkisebb magasság: 34.5cm
- Legnagyobb magasság: 142cm
- Súly: 1.3 kg
- Teherbírás: 3.5 kg
- A fej 360 °-ban körbeforgatható
- Felhasznált anyagok: alumínium, kemény műanyag, gumi
- A fej oldalra fordítható -90° / +90°-ban
- Lábszekciók száma: 4
- Lábszekciók átmérője: 26,22,18,14mm
- Lábak állíthatósága: 25°,52°

10 megjegyzés:

  1. Grat az állványhoz!
    Jó hogy nem Giottos-ra ruháztál be, az sajna minőségileg nulla!:D
    Én is nemrég vettem egy állványt pont!:D
    Szép Fényeket!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos volt tapasztalatom Giottossal is, de ég és föld a különbség...
    Szép fényeket neked is!

    VálaszTörlés
  3. Hat akkor jo... nemreg vettem egy Giottos allvanyt... mondjuk most ez meg megfelel nekem, es amugy se lenne most 500 Ronom egy komoly Manfrottora + fej
    ...

    Talan majd egyszer...

    VálaszTörlés
  4. Persze Attila, biztos a Giottosok között is vannak jók. Én a tesztben nem is írtam semmi rosszat más márkáról, nem akartam vitát. Mindössze azért írtam egy pár sort, mert ez a legolcsóbb Manfrotto, amely a technikai adatai alapján még jó a tükrös gépekhez. Ezért vásárlás előtt egy picit én is aggódtam, hogy vajon elég stabil lesz-e, de tökéletesen megfelelő, stabil kis szerkezet.
    És gömbfejjel együtt van gyárilag.:-)

    VálaszTörlés
  5. Minden esetre nekem hasznos volt a leírás, ezzel el is halasztottam a vásárlást, majd inkább gyúrok egy komoly állványra. Így volt ez a géppel is és jó döntés volt. Karácsonyra megelégszem egy jó kis táskával :)

    VálaszTörlés
  6. Igazad van Leyo. Ha sürgősen kell az állvány egy alkalomra, akkor kölcsön is kérhetsz esetleg.
    Viszont ha nagyvárosban élsz, vagy közel hozzá, ahol az állványért elmehetsz a boltba, nem kell pl. neten vásárolnod, akkor könnyen tudsz majd dönteni, hogy milyent vegyél. Ez nem olyan mint pl. egy fényképezőgép, amelynek a megismeréséhez több idő kell. A boltban mindent ki lehet rajta próbálni szerintem.
    Én sajnos a gépemen kívül mindent, az obijaimat, táskámat, állványt, szűrőket neten kellett rendeljem, mert a környéken nincs komoly fotós szaküzlet. A gépért személyesen lementünk Bukarestbe, az szerintem mindenképp fontos volt.

    VálaszTörlés
  7. En is mindent a neten rendelek... meg a gepemet is .... szerintem ugyaz arrol az uzletrol van szo, mert Romaniaban nincs nagyon vetelytarsa az F64-nek...
    Nem tudom miert nem csinalnak meg kirendeltsegeket... mondjuk Kolozsvarra. Hihi

    VálaszTörlés
  8. Én Cullmann-t vettem.
    A Magnesit 519 tipust.
    Olvass utánna k3reee, érdemes!
    Nem bántam meg!
    Ráadásul, onlájn regisztráltam a terméket a gyártónál így 10 év garanciát kaptam rá!:D

    http://www.cullmann-foto.de/detail/id/magnesit-519.html

    VálaszTörlés
  9. Szerencsére Szegeden valóban minden megtaláható, kipróbálható, de azért jó tudni hogy mit kell keresni, mert kínálat ócskából is van és könnyű beleszaladni...

    (csak pc alkatrészeket rendelek netről, ott egy kicsit olcsóbb)

    VálaszTörlés
  10. Van szerencsém pár éve ilyet használni, majdnem tökéletes! Függőleges állásban nagyobb zoomolásnál van esély a bemozdulásra, főleg, ha a közép-oszlop is majd végig ki van emelve. Személyes tapasztalat, olyankor úgy beállítani, amennyiben lehet, a középoszlop maradjon a "kengyelben"!
    Ha még nagyobb "stabilitás" kell, a legutolsó vékony lábakat nem hajtom ki. Nikon D50-et használok 18-200 mm-s Sigma obival, súly van. Ha nem is egy D2X-é, de akkor is van!

    VálaszTörlés