2012. szeptember 30., vasárnap

Szüreti bál Zetelakán 2012

Érkeznek a csőszök


 Ropják a táncot a hídon


 Közben az "asszisztensek" felügyelik a lovakat


És kínálják a lányok a jó borokat


 A kormos is tevékenykedik...


 ...aminek az eredménye a nézelődők arcán látható


 Újra útra kelnek...


...és elporoznak a következő megálló felé


9 megjegyzés:

  1. Pákó, mondjuk együtt: csőőősz. Csóóósz :) Azt hittem őt, bocs, ót hívtátok meg a szüretre, vagyis a szuretre :) Ez amúgy szüretkor is szokás? Torockón láttam hasonlót, de ott farsangtemetéskor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mióta figyelem a szüreti bálokat Zetelakán (23 éve) mindig volt kormos.

      Törlés
  2. Íha, hogy sirül a rokolya! :) Nagyon jó sorozat erről a szép szokásról! Ámbár azt hiszem én is, a "kormos" kicsit túlképezte magát... :) Én is Torockón láttam hasonló kormozást farsangtemetésen, de ha emlékezetem nem csal, valami fűződik is hozzá... Mi is? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom mi fűződik hozzá. Jó lenne utánanézni, de azt már csak holnap...:-)

      Törlés
    2. Hát nagyjából Pákó a zördög allegóriája s igyekszik a hülyeséggel az emberek lelkit metaforikusan bémázolni. Ilyeténformán szüretkor is van annyi helye, mint farsangtemetéskor, ugyanis az asszony ősszel is ingatag, úgy hajlik mint a nád :) De azért ha találtok bővebbet a szokásokról, ne kíméljetek :)

      Törlés
  3. Érdemes volt a megörökítésre ez a hagyományőrző esemény.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes! Jó lenne egyszer látni egy ilyen víg eseményt élőben is! De hála a jó kis képsorozatodnak, így is majdnem olyan, mintha ott lettem volna :)

    VálaszTörlés
  5. Csak nem hagyott nyugodni a kormosok kérdése és kutakodtam egy kicsit a neten. Ezt találtam: "A szüreti menet jellegzetes figurái a tolvaj és a csősz, akik veszekedésükkel szórakoztatják a közönséget, de rajtuk kívül sok helyen olyan beöltözött szereplők is jelen vannak, amilyen alakoskodók (jelmezbe bújt, szerepet játszó figura) általában a farsangi felvonulásokon szerepelnek. Ilyenek például a török, a szerecsen, a vándorárus, az úrfi, a cigány, a medvetáncoltató stb. figurája." ...egyelőre, de a kérdés nyitva marad és ennek még utána nézek, hogy Zetelakán miért pont kormosok vannak.

    VálaszTörlés
  6. Tisztára olyan mint nálunk volt a gyerekkoromban..
    Köszönöm a felelevenített emlékeket!
    Felénk viszont nem volt kormos :)

    VálaszTörlés